Nekades ledigt för bi-allergi

2014-03-19 08:04 Elisabeth Vene  

Företaget nekade permission när elektrikern ville behandlas för sin överkänslighet mot bin. Avtalsbrott, anser Elektrikerförbundet och stämmer Lindsténs elektriska.

Elektrikern hade fått remiss från läkaren på allergimottagningen för att bota sin biöverkänslighet. Han behövde ledigt 45 minuter i veckan i sexton veckor och sedan en gång var sjätte vecka i sex år.

Han ansökte om permission för att besöka Ystad lasarett, men fick den inte beviljad. Företaget drog tiden han var på behandling från hans tidsbank. Det strider mot Installationsavtalet, anser Elektrikerförbundet.

Permission är en kort ledighet, högst en dag, som kan beviljas för just remitterade läkarbesök och liknande. Förbundet anser att det framgår av praxis i Arbetsdomstolen att begränsningen i tid bara gäller vid varje enskilt tillfälle och inte handlar om antalet sammanlagda permissionstillfällen.

Hittills har den biöverkänslige varit på behandling under arbetstid 22 gånger. Företaget har dragit närmare 3 000 kronor från elektrikerns lön. Dem ska han ha tillbaka liksom 10 000 kronor i allmänt skadestånd, anser förbundet, som kräver 70 000 kronor för egen del i allmänt skadestånd.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna