Avtalsrörelsen

Nekades ledigt för bi-allergi

Företaget nekade permission när elektrikern ville behandlas för sin överkänslighet mot bin. Avtalsbrott, anser Elektrikerförbundet och stämmer Lindsténs elektriska.

Publicerad

Elektrikern hade fått remiss från läkaren på allergimottagningen för att bota sin biöverkänslighet. Han behövde ledigt 45 minuter i veckan i sexton veckor och sedan en gång var sjätte vecka i sex år.

Han ansökte om permission för att besöka Ystad lasarett, men fick den inte beviljad. Företaget drog tiden han var på behandling från hans tidsbank. Det strider mot Installationsavtalet, anser Elektrikerförbundet.

Permission är en kort ledighet, högst en dag, som kan beviljas för just remitterade läkarbesök och liknande. Förbundet anser att det framgår av praxis i Arbetsdomstolen att begränsningen i tid bara gäller vid varje enskilt tillfälle och inte handlar om antalet sammanlagda permissionstillfällen.

Hittills har den biöverkänslige varit på behandling under arbetstid 22 gånger. Företaget har dragit närmare 3 000 kronor från elektrikerns lön. Dem ska han ha tillbaka liksom 10 000 kronor i allmänt skadestånd, anser förbundet, som kräver 70 000 kronor för egen del i allmänt skadestånd.