Affischer från SKL:s kampanj #vi vässar välfärden möter besökaren redan i arbetsgivarorganisationens entré på Hornsgatan i Stockholm. En av dem bär texten: ”Nu gör vi välfärden bättre”.
– Genom att arbeta med avtal och avtalsutveckling så att det stöttar de verksamheter som kommuner och landsting bedriver, exempelvis en lönebildning med fokus på verksamhetsutveckling och varje medarbetares bidrag till det.
– För att det ska benas i många komplexa frågor.
– Det är ingen övertalighet sett till numerären, men kanske möter inte kompetenserna vi har nu framtida behov. Vi måste rusta för framtiden. Tidig lokal omställning med kompetensutvecklingsinsatser syftar just till det.
– Jag hörde på nyheterna i våras att i matematiken ska alla elever erbjudas programmering, men matematiklärarna har själva inte utbildning i det. Där skulle kompetensutveckling inom ramen för omställningsavtalet möta upp sådana behov väldigt bra, om lärarfacken hade valt att gå den vägen. Det var det vårt yrkande handlade om.
– Vi hade en lång process innan vi kom till avtalsrörelsen där vi redde ut vad vi menar från båda håll. Nu har vi lagt frågan om förändrade villkorsdelar i turordningen och tidig lokal omställning åt sidan. Vi kunde inte lösa detta nu. Men vi ska jobba vidare med det.
– Rib-avtalet (räddningstjänst i beredskap) är skrivet för en viss typ av verksamhet. Men i somras lämnade brandmännen sina vanliga verksamhetsområden och åkte någon annanstans för att jobba. Då passar kanske inte avtalet fullt ut i alla delar. Vi får titta på det.
– Personalsituationen är ansträngd, men högre lön löser inte alla problem. Vi behöver få nya personer på arbetsmarknaden snabbare och fler måste gå från deltid till heltid. Vi betonar strategisk kompetensförsörjning, som man behöver ha funderingar kring på lokal nivå. Sedan har vi alltid varit emot att det kommer pengar in i våra lönestrukturer från sidan.
– Medarbetarna tjänar in pengar till sin pension från första kronan. Från det att du tar en anställning blir det avsättning till tjänstepensionen. Det gäller så länge du jobbar. Det finns ingen undre och övre åldersgräns. Det skiljer sig väldigt tydligt mot andra tjänstepensionsplaner.
– All pension i Sverige, allmän pension och tjänstepension är en avspegling av dina arbetsmönster. Jobbar du heltid ökar pensionsnivåerna. Jobbar du längre och har inkomst längre tid ökar också pensionen. Vi vet att kvinnor och män har ungefär samma löneutveckling fram till barnen kommer. Sedan gör man val i familjen som ger olika förutsättningar för karriär och löneutveckling. Här måste vi jobba med normerna.
– Nej. Då drar du ner på din arbetstid och tar pension tidigare. Det är inte vår linje.
– Det är ett vanligt argument, men varför tjänar han mer?
– Nåväl. Om man värderar ett yrke på totalen kan man inte bara titta på lönen. Man måste se på hela avtalspaketet, villkor, pensioner, anställningstrygghet, med mer.
Niclas Lindahl
Namn: Niclas Lindahl.
Ålder: 50 år.
Gö: Förhandlingschef på SKL.
Bor: Söderköping. Tågpendlare till Stockholm. ”Det tar två timmar från dörr till dörr.”
Familj: Fru, två barn och två bonusbarn.
Bakgrund: Förhandlare åt tre Sacoförbund: Naturvetarna, DIK och Arbetsterapeuterna. Har även arbetat på Civilekonomerna och OFR, och varit förhandlingschef på Linköpings kommun. Började på SKL 2011. Förhandlingschef sedan 2017.
Intressen: Fotboll, golf, resor. Har 13,5 i handikapp i golf.
Om samarbetet med motparterna: ”Konstruktivt, kreativt och kärvt. Det ska vara kärvt bitvis. Men oftast har vi ett bra förhandlingsklimat.”
Niclas Lindahl väljer 3
☐ AIK - ☑ IFK Norrköping
☑ Utlandsresa - ☐ Sommarstuga
☐ Tennis - ☑ Golf
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.