Norwegians piloter rustar för strejk

2013-10-28 08:51 Lena Gunnars  

De skandinaviska piloterna som arbetar åt Norwegian har fått erbjudande om att gå över till bemanningsföretag. Nu råder upprorsstämning bland piloterna, rapporterar Sveriges Radio. Det norska facket har varslat om strejk efter att bolaget gått ut med planerna på omorganisation.

Inhyrda piloter kommer, enligt Sveriges Radio, att erbjudas fast anställning lokalt i så kallade resursbolag i olika länder. I praktiken ska det röra sig om bemanningsföretag.

Piloterna blev redan förra fredagen erbjudna att gå över till ett nytt bolag som är baserat i Sverige.

Svensk pilotförening varnar för utvecklingen mot att allt fler nu ska vara anställda av bemanningsföretag och det norska facket har varslat om strejk från och med måndag. Pilotfacken är starkt kritiska till omorganisationen.

– Om flygbolaget Norwegian väljer att avsluta samarbetet med bemanningsföretaget riskerar piloterna att kunna förlora sina arbeten medan arbetsplatserna fylls av piloter från andra bemanningsföretagen från andra delar av Europa som inte alls har samma villkor som i Skandinavien, säger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk pilotförening till Ekot.

I senaste numret av Lag & Avtal utrycker en anonym pilot en stor oro för utvecklingen mot allt fler bemanningsanställda inom bolaget.

- Bemanningsföretagen har tidigare funnits för kortare produktionstoppar. Nu har det blivit någon slags norm, att hela businessen ska köras på det här sättet. Bolaget tjänar väl pengar på att inte behöva ta något arbetsgivaransvar, säger han till Lag & Avtal.

Men Norwegians vd Björn Kjos säger till Sveriges Radio att omorganisationen sker för att säkra trafikrättigheter för att flyga inom EU när bolaget växer.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna