Nya förhandlingar för att undvika byggstrejk

2014-02-28 13:20 Lennart Kriisa  

En omfattande byggkonflikt hotar i april. Men facket har nu kontaktat arbetsgivarna för att hitta en lösning.

Sveriges Byggindustriers och Byggnads gemensamma rapport om ordning och reda på bygget utlöste facklig besvikelse. Byggnads fick inte igenom sitt krav på huvudentreprenöransvar.

Byggnads ledning har därför sagt upp byggavtalet och från 1 april råder ett avtalslöst tillstånd. Men Byggnads tycker att det finns mer att diskutera. I onsdags ringde Byggnads ordförande Johan Lindholm till Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

- Kontakten gick ut på att det vore lämpligt för oss att ses, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier.

Någon tid är ännu inte utsatt, men Mats Åkerlind tror att parterna kommer att träffas under nästa vecka.

Sveriges Byggindustrier säger fortfarande blankt nej till att införa ett solidaransvar via kollektivavtal, då en huvudentreprenör skulle bli ansvarig om en underentreprenör inte betalar ut löner. Ett sådant ansvar skulle leda till osund konkurrens, anser arbetsgivarna. Byggnads hävdar att solidaransvaret skulle verka självsanerande inom byggsektorn.

- Jag förstår inte varför vi ska ha en uppslitande konflikt om detta nu, ett solidaransvar kommer att införas via lagstiftningen. Vi kan däremot fortsätta diskutera insynen i entreprenadkedjor. Byggnads kanske inte riktigt har förstått hur det är tänkt, säger Mats Åkerlind.

Den nya överenskommelsen på EU-nivå, mellan rådet och parlamentet, tror Mats Åkerlind kommer att skynda på processen för att införa en lag om solidaransvar.

Men Byggnads ordförande, Johan Lindholm, har en annan uppfattning.

- Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter som ska reglera detta via kollektivavtal, säger han i ett pressmeddelande.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna