"Ombudsmännen måste bli rådgivare i stället för förhandlare"

2013-03-25 08:54 Lena Gunnars  
Göran Arrius, ordförande SACO Foto: Jörgen Appelgren

Individuell lönesättning är framtiden. Det tycker Saco:s ordförande Görran Arrius. "Det har på sina håll funnits farhågor för att fackföreningarna skulle försvagas av individualiseringen. Det är inte min erfarenhet, men det ställs helt nya krav på facket", skriver han i en debattartikel på SvD:s Brännpunkt.

Göran Arrius menar att fackets ombudsmän måste bli rådgivare i stället för förhandlare. Han framhåller att Saco under de senaste åren satsat mycket på att stärka de anställdas underlag inför lönesamtalet.

"I Saco lönesök kan den som är medlem i ett Saco-förbund jämföra sin egen lön med andras i Sacos hela lönedatabas, skriver han.

Han menar att fackets oro för att de individuella lönesättningarna ska leda till skenande löner inte tycks ha någon grund.

"Tvärtom är det mycket som talar för att modellen med en central utvecklad norm för löneökningar parad med en i huvudsak lokal fördelning av det tillgängliga utrymmet är den klokaste kombinationen man kan tänka sig. Den centrala normen tar hänsyn till konkurrenskraft och sysselsättning, den lokala fördelningen åstadkommer samspelet mellan produktivitet och löneutveckling" skriver Göran Arrius, som menar att även kvinnorna tjänar på individualiserad lönesättning.

Göran Arrius anser att de centraliserade lönesättningarna bara fungerade när medarbetarna kunde lika mycket och var utbytbara mot varandra. Inför årets avtalsrörelse hoppas han att förutsättningarna för den fortsatta decentraliseringen och individualiseringen vårdas.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen

Arbetsrätt