Opinion mot bemanningsföretag

2010-02-16 09:07 Johan Fock  

Vill du hellre jobba i ett bemanningsföretag eller föredrar du att ha din anställning direkt? 88 procent föredrar direkt i en Novus-undersökning som Byggnads låtit göra.

I en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen på nätet presenterar Byggnads ordförande Hans Tilly uindersökningen. Ringa 2 procent svarade att de hellre jobbade i ett bemanningsföretag och för 9 procent var det vilket som.

Frågan om bemanningsföretagen står på dagordningen i de pågående avtalsförhandlingarna och Byggnads vill se en uppgörelse som gör att företag av denna typ inte ska kunna runda kollektivavtalen eller lagen om anställningsskydd.

Klädbutiken Urban Outfitters i Stockholm väckte uppmärksamhet med sitt exempel. Personalen nekades kollektivavtal och sades upp och i stort sett alla kom sedan tillbaka i ett bemanningsföretags regi.

På frågan huruvida det är rätt eller fel av arbetsgivare att säga upp anställda och istället hyra in personal svarade 77 procent att det var fel. Elva procent fann det riktigt.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt