Opo: Ingen har motsatt sig treårigt avtal

2017-03-09 11:45 Lena Gunnars  
Erland Olauson, ordförande för de opartiska ordförandena. Foto: Jörgen Appelgren

Industriavtalets parter motsätter sig i nuläget inte ett treårigt avtal – om lönenivåerna blir de ”rätta”.  – Ingen har sagt nej till vår skiss, därför kommer den att ligga till grund för vårt fortsatta arbete, säger Erland Olauson, ordförande för Opo, industriavtalets medlare, till Lag & Avtal.

Igår lämnade Opo över en översiktlig skiss till industrins parter. De hade fram tills idag på sig att svara. Båda har nu gjort det. Och ingen av dem säger nej till skissen. 

– Vi har lämnat en skiss på ett treårigt avtal med ett sista år uppsägningsbart som ingen av parterna har motsatt sig. Men båda sidor säger att det bara gäller under förutsättning att det blir rätt nivå på löneökningarna och en del andra saker. Jag nöjer mig med att säga så nu, det är lite olika saker som olika parter tar upp, säger Erland Olauson.

Före den 20 mars blir det ingen hemställan, enligt Erland Olauson. Parterna inom de olika branschområdena ska nu förhandla vidare. 

– Om de inte kommer överens om sina frågor fram till dess är det så som det har varit eller också får de försöka övertyga respektive sida om att ”det här är ett krav som vi alla står bakom och som ska framföras i slutförhandlingarna”, säger Erland Olauson.

Facken inom industrin skriver i ett pressmeddelande att utgångspunkten för dem är ettårigt avtal, men att den översiktiga skissen från Opo har en inriktning att parterna träffar ett treårigt avtal. Förbunden skriver att de dock är beredda att teckna ett längre avtal – om löneökningarna är de rätta, om det finns med ytterligare avsättningar till ett system för arbetstidsförkortning, deltidspension/flexpension som parterna tidigare har träffat överenskommelse om och en låglönesatsning på de avtalsområden där detta krav finns med.

Industriavtalets medlare

I årets industriförhandlingar har de fem opartiska ordförandena, Opo, fått en ny gruppledare. Erland Olausson, tidigare kanslichef på LO, har utsetts till gruppens ordförande. Gruppen består av erfarna tidigare företrädare från både arbetsgivare och fack.

Förutom Erland Olausson består den av Christina Nygårdh, före detta förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, Jan-Peter Duker, före detta vice vd i Svenskt Näringsliv, Karl-Olof Stenqvist, före detta förhandlingschef Teknikföretagen och Lars-Anders Häggström, tidigare ordförande för Handelsanställdas förbund.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna