Pappers kräver 4 procent i löneökning

2019-09-04 10:42 TT  
Pontus Georgsson.

Fyra procent - det är rimliga krav i nästa års avtalsrörelse, tycker Pappers. Förbundet vill sända en tydlig signal till sin motpart Industriarbetsgivarna.

– Vi vill tidigt vara tydliga med vad vi tycker. Vi vill sända en signal till vår motpart, säger Pontus Georgsson, ordförande i Pappers.

Investeringarna i företagen ligger högt, enligt förbundet, samtidigt som lönerna för pappersarbetarna inte hängt med.

– Vi motiverar kraven med flera år av bra och lönsamma investeringar i branschen, och man har tagit ut stora vinster. Under lång tid har vi fått löften om att få en större del av kakan, men det har vi inte fått. Nu vill vi ha det.

Pappers är först ut bland LO-förbunden att specificera sina krav. Kravet är inte förankrat hos LO, förklarar Pontus Georgsson.

– Vi har inte tagit upp det inom LO, det här är utifrån våra medlemmars krav, säger han.

Men avsikten är inte att spräcka LO:s märke, förklarar han.

– Vi har gjort bedömningen att det finns det utrymmet för oss. Sedan ska vi sitta tillsammans med våra vänner i LO och diskutera. Men vi sätter våra avtryck nu. Pappers är det näst minsta förbundet i LO, och vi behöver kanske göra det för att synas.

Läs mer: Pappers lönekrav hotar LO-samordning

Efter förra årets avtalsrörelse fick Pappers några tiondelar mer än LO:s så kallade märke. Ändå är Pappers medlemmar inte tillfreds med utfallet, förklarar han.

– Vi har ett stort tryck bland våra medlemmar. De kommer inte nöja sig med det som ligger i linje med det.

Hans känsla är att medlemmarna är beredda att ta strid för sina krav.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna