Avtalsrörelsen

Pappers: Ni vill splittra oss

Pappersindustriarbetareförbundet rasar mot att skogsföretagen Billerud, Korsnäs och Stora Enso betalar lön till oorganiserade arbetare som inte arbetat under strejkerna vid bruken.

Publicerad
Jan-Henrik Sandberg

Pappers förbundsårsmöte den 21 maj antog ett uttalande där de beskriver löneutbetalningarna som fackföreningsfientliga. Pappers väljer formuleringen ”under den tid de deltog i strejken”. Och slutsatsen är att utbetalningarna är ett splittringsförsök: oorganiserade strejkande får lön. Är skogsindustrin i färd med att starta krig mot facket? undrar förbundet.

Vid Skärblacka rörde det sig om ett 20-tal personer som inte var med facket, siffran från övriga bruk känner man inte till på Pappers.

Frågan är om de oorganiserade arbetarna deltog i strejken eller om de var drabbade av den.

Lars Gellner, jurist på Svenskt Näringsliv, pekar på en svårighet.

– Situationen var lite speciell eftersom fabrikerna stängde grindarna. Hade driften fortsatt hade en oorganiserad arbetare haft rätt att säga att vi solidariserar oss med strejken – då får de ingen lön och räknas som strejkande. De har också rätt att gå in och jobba, men nu kunde de inte det. Jag vet att problemet har väckt en del ont blod på orterna.

Eftersom de oorganiserade på bruken inte uttalat sig om huruvida de solidariserade sig eller inte måste de betraktas som anställda med arbetsplikt som kommit att bli utestängda.

Borde man inte ha frågat dem?

– De är knappast arbetsgivarens ansvar.

Brukar inte de strejkande normalt sätta sin arbetsplats i blockad? Det står folk vid grindarna. Arbete är i praktiken omöjligt.

– Jo, det står folk vid grindarna om de nu skulle ha vara öppna. Strejkvakterna kan försöka hindra folk som vill arbeta, men en oorganiserad arbetare har rätt att arbeta även då facket är i strejk.

Skogsindustriernas chefsjurist Andreas Edenman beskriver situationen likartat. Han kan inte på rak arm redogöra för hur läget var på de sex berörda bruken, men konstaterar allmänt att arbetare som står till arbetsgivarens förfogande ska ha lön.

– Våra råd till bruken bygger strikt på det arbetsrättsliga regelverket.

För Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg är det självklart att de oorganiserade inte arbetar under en strejk. Lika orimligt är det därför att de får betalt av arbetsgivaren. De ska inte arbeta och därför inte få lön. Att de inte heller har rätt till någon strejkkassa är deras val.

– Att ge dem lön är ett sätt att lägga sig i fackliga angelägenheter och gynna de oorganiserade.

Ni skriver att de ”deltog” i strejken. Hur vet ni det?

– De arbetade inte.

Efter vad Jan-Henrik Sandberg vet har dock ingen inhämtat några uppgifter om hur de oorganiserade ställt sig i konflikten.

Kommer Pappers att gå vidare med detta?

– Ja. Vi ska diskutera med motparten och vi undersöker olika möjligheter.

Dan Holke, chef på LO-TCO Rättsskydd, anser att det rör sig om en föreningsrättskränkning om man betalar lön till icke-medlemmar som är ute i strejk. Men problemet med de stängda grindarna gör honom osäker. Vad har de oorganiserade sagt? Har de sagt något?

– Det blir en bevisfråga.

– Men efter vild strejk på Scania i skarven mellan 80 och 90-tal förlorade några sjukskrivna arbetare som var stämda inför AD. De skulle självmant hört av sig till bolaget och meddelat att de inte deltog i den olovliga strejken. De gjorde de inte.