Parterna oeniga om värdet i nya Samhallavtalet

2017-10-11 12:00 Lena Gunnars  

Nu är ett nytt avtal mellan LO-förbunden och Almega Samhallförbundet klart. Parterna tackade ja till medlarnas bud i tisdags kväll. Men hur mycket avtalet är värt tvistar parterna fortfarande om.

LO menar att det nya avtalet ger löneökningar på 7,1 procent i löneökningar inklusive en låglönesatsning.

– Det stämmer inte, säger Per Gradén, Almegas avtalsansvarige förhandlare.

LO går på sin hemsida ut med att det nya avtalet för 20 000 anställda inom Samhall AB innebär löneökningar på 7,1 procent inklusive en låglönesatsning. Den siffran tillbakavisar Per Gradén:

– Det är 6,5 procent som är avtalsvärdet, eftersom vi har fått villkorsförändringar som vi värderar, säger han.

Parterna hade i förhandlingarna svårast att komma överens om låglönesatsningen. Där blev det som LO-förbunden ville, hela låglönesatsningen läggs på grundlönen.

– Men vi har fått in materiella förändringar i de allmänna villkoren som vi har värderat högt, säger Per Gradén,

Reglerna för sjukbesök har stramats upp och förtydligats. Huvudregeln är fortfarande att läkar-, tandläkar- och sjukhusbesök ska ske utanför arbetstid, men om det inte är möjligt krävs för ledighet utan löneavdrag att det rör sig om akut sjukdom, olycksfall eller akuta tandbesvär.

– Sedan har vi fått igenom en förenklad hantering kring att arbetsgivaren ensidigt kan lägga ut arbetstidsförkortning från arbetstidsförkortningsbankerna, säger Per Gradén.

Almega Samhallförbundet fick också med förenklingar kring att upprätta verksamhetsområden i avtalet. Kollektivavtalets bestämmelser om verksamhetsområden tillförs regler om att en och samma ort kan tillhöra flera verksamhetsområden och de kan gå in i varandra. Förändringen ska underlätta förhandlingarna lokalt när verksamhetsområden fastställs eller behöver förändras.

– Det har varit många lokala tvistigheter kring hur man ska göra när man förändrar sådana områden. Nu har vi fått in ett förtydligande, säger Per Gradén. 

I ett uttalande konstaterar Ann-Marie Stenberg, avtalsansvarig för Samhall på LO, att det är trist att motparterna stod så långt ifrån varandra från början.

–  Men vi är nöjda med att vi fått igenom en låglönesatsning för Samhalls anställda, säger hon i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet träder i kraft den 1 oktober 2017.

   

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt