Avtalsrörelsen

Polishot: Höj våra löner annars massuppsägning

I en kampanj på en hemsida uppmanas poliser att ansluta sig till en massuppsägning om inte deras löner höjs kraftigt liksom antalet poliser.
Foto: Drago Prvulovic/TT

Otillåtet. Poliser uppmanas att säga upp sig om inte lönerna höjs kraftigt. Det är en olovlig stridsåtgärd som planeras i poliskretsar. Men för arbetsgivarna är frågan känslig. Polisens förhandlingschef vill inte låta sig intervjuas.

Publicerad

En massuppsägning är en olovlig stridsåtgärd på samma sätt som en vild strejk. Frågan är hur man ska se på poliser som inte följer arbetsrättens spelregler – deras yrke är ju att upprätthålla lag och ordning.

– Det är problematiskt, men vi är tvungna att göra något, säger en som kallar sig Adam och säger sig vara tales­man för aktionen.

Aktionen kan strida mot arbetsrätten, eftersom syftet är att förändra anställningsvillkoren genom hotet om massuppsägning. Det finns det ingen upplysning om på kampanjens hemsida.

– Var och en har rätt att säga upp sig. Om man gör det av samma anledning är det i det här fallet inte kons­tigt.

Ett par hundra poliser har anslutit sig till kampanjen och skickat in sin avskedsansökan till en särskild mejl­adress. Kraven är 5 000 kronor mer i månaden nu och ett löfte om 5 000 nya poliser inom fyra år. Om de inte uppfylls när vårbudgeten presenteras skickas uppsägningarna in till rikspolischefen.

Målet är att 5 000 poliser ska ansluta sig.

Läs också:

Polisförbundets ledning tog mycket snabbt avstånd från kampanjen. En organisation vars medlemmar planerar en olovlig stridsåtgärd måste försöka hindra åtgärden, enligt mbl. Paragraferna 41–44 reglerar fredsplikten.

– Vi har uppmanat personerna bakom hemsidan att ta ner den och våra medlemmar att inte delta i en aktion med otillåtna åtgärder, säger Niklas Simson, förhandlingschef på Polisförbundet.

I fackliga kretsar delar man den frustration som ligger bakom aktionen.

– Det behövs en ordentlig uppvärdering av polisyrket, men det ursäktar inte att man överträder lagens bestämmelser.

Hur ser du på att poliser upp­manar till lagbrott?

– Vi vet inte ens om det är poliser som lagt upp hemsidan. Så jag tror inte man kan dra några växlar på det.

För arbetsgivaren är polisernas agerande en mycket känslig fråga. Karl Pfeifer, chefsjurist på Arbets­givarverket, understryker att de olovliga stridsåtgärderna inte är något straffrättsligt brott enligt brottsbalken.

Hur känsligt är det när just poliser uppmanar till lagbrott?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Ingen i polisledningen vill låta sig intervjuas om aktionen, trots flera förfrågningar från Lag & Avtal.

I ett mejl från presstjänsten kommer ett uttalande från Polisens förhandlingschef Mathias Berg. Han hävdar att arbetsgivarna uppmärksammat facket på aktionen och diskuterat med dem vilka åtgärder som ska vidtas, men vill inte svara på några frågor.

Hans version dementeras av facket.

– Det var tvärtom. Vår förbundsordförande informerade rikspolischefen att vi kände till aktionen och skulle agera, förklarar Niklas Simson.