Avtalsrörelsen

Regeringen vill återigen ge lärarna tre miljarder

Nu pågår diskussioner mellan regeringen och arbetsmarknadsparterna om hur vårbudgetens tre extra miljarder ska fördelas. </br>- De eftersläpande lönerna är en av anledningarna bakom lärarbristen, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Publicerad

I ett land som lever på kunskap och utveckling är lärarna otroligt viktiga. Det menar Mathias Åström och påpekar att om inget görs så kommer det att saknas 65 000 lärare om tio år.

- Regeringen förstår det här, förra regeringen förstod det också, men vi är förstås glada över att det nu avsätts mer pengar än i höstas, säger Mathias Åström.

I höstas ville regeringen avsätta tre miljarder till lärarlöner, men den budgeten gick ju inte igenom. I stället utökades satsningen på förstalärare, så kallade karriärlärare. Utöver de redan budgeterade medlen för 17 000 karriärlärare var planen att pengar skulle avsättas för ytterligare 5 000 sådana tjänster om fyra år. Just det framtida tillskottet finns inte med i den rödgröna regeringens vårbudget. Men förslaget att avsätta en större summa, tre miljarder, för löneförstärkning till lärarna har återkommit.

Betyder det att var och en av de cirka 200 000 lärarna ska få ett statligt bidrag?

- Hur pengarna ska användas pågår det samtal om mellan regeringen och de löneförhandlande parterna, säger Mathias Åström

Förutom Lärarförbundet deltar Lärarnas Riksförbund i de samtalen liksom motparterna Sveriges Kommuner och Landsting och Almega.

Samtalen har ingen deadline. Då det är regeringens pengar blir resultatet någon form av lagstiftning utifrån att regeringen har diskuterat med de förhandlande parterna. Mathias Åström ser det som en lokal variant av den sociala dialogen inom EU, "förhandlad lagstiftning".