Avtalsrörelsen

Så blir flexpensionen för 200 000 tjänstemän

Principöverenskommelse om flexpension presenterades första gången den 11 november 2016. Sveriges Ingenjörers dåvarande ordförande Ulf Bengtsson, Martin Linder, förbundsordförande Unionen, och Anna-Karin Hatt, vd Almega, höll en pressträff i Stockholm.. Foto: Elisabet örnerborg

Nu är det klart med flexpension för 200 000 anställda i tjänstesektorn. De har fått en paketlösning som även omfattar mycket annat. Parterna har bland annat enats om ändrade regler och ersättningar vid beredskap och vidgat möjligheter för arbetsgivare att visstidsanställa.

Publicerad

En fråga som var nära att leda till konflikt i förra avtalsrörelsen är nu löst via en extra förhandlingsomgång innan 2017 års avtalsförhandlingar inleds. De hårda orden i förra avtalsrörelsen var bortblåsta. Då gick Almega till domstol för att stoppa Unionens och Sveriges Ingenjörers varsel om strejk för flexpension.

– Det är glädjande att vi nu har träffat en överenskommelse, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Anna-Karin Hatt, vd i Almega, är lika nöjd:

– Det är en stor dag för Almega och dess sju förbund. Vi har lyckats lösa en konfliktfråga som under lång tid sett svårlöst ut.

En stor del av Almegas motstånd har grundat sig i att förbundet har haft svårt att locka till sig nya medlemsföretag. En flexpension som så småningom kommer innebära en avsättning på fyra, fem procent av lönen ansågs som en hög tröskel för potentiella medlemsföretag.

Lösningen är en infasningsperiod under fem år för nya medlemmar.

– Vi har inget intresse av att höja tröskeln in i kollektivavtalet. Istället låter vi dem fasas in. Det är en jätteviktig parameter i själva flexpensionsmodellen, säger Anna-Karin Hatt.

Den första avsättningen till systemet blir 0,2 procent. I tjänstesektorn kommer man vara följsam mot de avsättningar som sker inom industrin, där flexpensionen funnits en tid.

Överenskommelsen innebär att den som fyllt 62 år får möjlighet att gå ner i arbetstid de sista åren i arbetslivet. Den som fortsätter att jobba som tidigare få högre ordinarie avtalspension istället.

Överenskommelsen innehåller också:

Enhetlig semesterreglering. När intjänandeår och semesterår sammanfaller blir semesterlönen som en förskottsbetalning.

Reglerna för beredskap ändras i grunden. En låg ersättning betalas när den kan skötas utanför arbetsplatsen via mobil eller dator. En annan form av ersättning utgår till den som måste inställa sig på arbetsplatsen, en tredje till den som är bunden att arbeta hemifrån.

De 22 avtalsområdena inom Almega får enhetliga anställningsformer. Tillsvidareanställning är huvudregeln. Arbetsgivarna får möjlighet att anställda på visstid om den är minst 7 dagar. När en person vikarierat eller haft visstidsanställning i sammanlagt 36 månader under fem år övergår anställningen till tillsvidareanställning.

Parterna har också tagit fram en vägledning för lokala förhandlingar om avtalsturlistor vid nedskärningar på företagen och en ny förhandlingsordning vid rättstvister.

Parterna kommer vidare att fortsätta arbetet med att utveckla framtidens kollektivavtal.