Avtalsrörelsen

”Så här kan det inte fortsätta”

Fastighets Hans Öhlund och Medlingsinstitutets Claes Stråth är inte överens om hur avtalsrörelsen gått i år. Foto: Scanpix

Nu är de allra flesta avtal avklarade. Medlingsinstitutets Claes Stråth summerar:<br>- Normen har fungerat bättre i årets avtalsrörelse. <br>Fastighets Hans Öhlund är av rakt motsatt uppfattning.

Publicerad

Industrin satte normen, det så kallade märket, till 6,8 procent på tre år. Att den fungerade bättre i år än tidigare beror på att den nu har accepterats, anser Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.

- Jag tror att det finns större acceptans på den övriga arbetsmarknaden för att industrin har en löneledande roll och för att medlare utsedda av Medlingsinstitutet ska agera utifrån de direktiv institutet har, säger Claes Stråth.

Han tar Handels förhandlingar med Svensk Handel och Hotell- och restaurangfackets förhandlingar med Visita som exempel på att normen fungerat bättre i år. Det är stora avtalsområden som inte brukar komma överens utan strid, men som den här gången enades utan något varsel.

Fastighets ordförande Hans Öhlund håller inte med. Han är kritisk till rådande modell där några förbund och arbetsgivarorganisationer mer eller mindre sätter grimma på de övriga.

- Så här kan det inte fortsätta, säger han och tillägger:

- Det blir en konstig situation att några få förhandlar och sedan har vi andra väldigt lite att röra oss på. Jag förstår att vi inte kan fara iväg olika branscher och förbund hur som helst. Men med den här modellen blir det lite för mycket hängslen och livremmar för att vi ska kunna förhandla konstruktivt, säger Hans Öhlund.

Så står också Fastighetsanställdas förbund för en av årets tre varslade strejker som hann sättas igång, innan avtalet med Pacta skrevs på. Och i den pågående medlingen mellan Almega Samhallförbundet och sju LO-förbund är det bara Fastighets som inte skrivit på det senaste budet från medlarna. Övriga sex förbund; IF Metall, Kommunal, Hotell och restaurangfacket, Handels, Seko och GS-facket har accepterat medlarnas bud.

Parterna ska fortsätta prata med medlarna, Jan Sjölin och Christina Nygårdh, om Samhallavtalet den här veckan.   

Tre strejker hittills

  • Medlingsinstitutet har nu när 470 av de cirka 530 avtalen är avklarade tillsatt medlare i 28 tvister varav 18 efter varsel om stridsåtgärder och 6 sedan parterna begärt medling.
  • Tre strejkvarsel har hunnit träda i kraft. Strejken innan transportavtalet skrevs på ledde till 125 förlorade arbetsdagar, strejken innan avtalet mellan Fastighets och Pacta skrevs på ledde till 250 förlorade arbetsdagar. Kommunals bussförarstrejk mot Bussarbetsgivarna ledde till flest förlorade arbetsdagar: 9 000.
  • Sammanlagt har färre än 10 000 arbetsdagar gått förlorade i strejk.
  • Just nu pågår tre medlingar utan varsel; i förhandlingarna mellan sju LO-förbund och Samhall, i förhandlingarna mellan Vårdföretagarna och Kommunal om ambulansförarna och i förhandlingarna mellan KFS och Kommunal i förhandlingarna om avtal för anställda inom turism och fritid.