Så mycket kräver industrifacken i löneökning

2019-11-04 14:02 TT  
Marie Nilsson. Foto: Christian Rhen

Fem industrifackförbund kräver nu en löneökning på 3,0 procent. Lönekravet är högre än vid förra lönerörelsen – trots att det då rådde högkonjunktur.

Vid en gemensam pressträff presenterade de fem industrifackförbunden sina krav. I ett ettårsavtal vill man se tre procents löneökning med en lägsta löneökning på 530 kronor.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömningar efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneökning, säger Marie Nilsson, förbundsordförande vid IF Metall.

För tre år sedan låg kraven på 2,8 procent samtidigt som svensk ekonomi gynnades av dåvarande högkonjunktur. Nu gör de allra flesta en helt annan bedömning. Konjunktursignaler visar i stället på en avmattning och en stundande lågkonjunktur. Fackförbunden medger att den ekonomiska situationen är tuffare, men anser att det finns fog för kraven.

Läs mer: Industriarbetsgivarna: Vi är mycket bekymrade

– Det är klart att vi ser en avmattning, men vi får inte glömma bort att avmattningen sker från väldigt höga nivåer och vi går ned i ett normalläge, säger Marie Nilsson.

TT: Med facit i hand. Borde ni krävt mer?

– Det är alltid lätt att vara efterklok men vi gör inte bedömningen att det var för lågt.

Industrins avtal ska förhandlas fram med arbetsgivarna och vara klara den 31 mars nästa år. De utgör sedan norm för hela arbetsmarknaden.

Totalt berörs nästan 3 miljoner anställda när 485 avtal ska omförhandlas nästa år, bland annat de för statligt anställda och i industrin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna