Avtalsrörelsen

SAS-strejken får Svenskt Näringsliv att damma av lagkrav

Dagens konfliktregler är för generösa. Det visar årets avtalsrörelse och SAS-strejken, anser Svenskt Näringsliv: –Det är inte rimligt att ställa till den här stora skadan med det syfte som piloterna har, säger Peter Jeppsson.

Publicerad

Den pågående pilotstrejken och tidigare varsel får arbetsgivarna att damma av kraven på nya konfliktregler på svenskt arbetsmarknad i fråga om proportionalitet, sympatiåtgärder och samhällsfara, skriver TT.

Svenskt Näringsliv anser att det krävs lagändringar:

– Vi håller på att titta på vad som behöver göras, men jag skulle tro att det inte räcker med att parterna hanterar det här utan jag skulle faktiskt tro att det behövs lagstiftning kring det här med samhällsfarlighet, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, till TT.

Peter Jeppsson tar som exempel ett strejkvarsel i våras på Almegas område om flexpensionerna där arbetsgivare larmade om att samhällsviktiga IT-system hotades.

– När det gäller samhällsfarlighet har den här avtalsrörelsen satt strålkastarljuset på en del viktiga frågeställningar.

Arbetsgivarna avser att efter analys om vilka förändringar som behövs, komma med förslag till regeringen om lagstiftning om frågorna inte går att lösa med facken.