SKL:s motparter i luven på varandra om turordningen

2016-06-23 00:00 Elisabet Örnerborg  

Kommunal köpte högre löner och betalade med turordningen. Det hävdar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. – Nej, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Sineva Ribeiro har i olika medier kritiserat Kommunals nya avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Högre löner för undersköterskorna byttes mot sämre turordning, anser hon.

Förbunden brukar samordna sig när det gäller förändringar av sådant som turordning, anser hon.

– SKL vill alltid ha samma villkor med alla förbund. Det innebär att när något förbund släpper på villkoren får de andra automatiskt frågan på sina bord, säger Sineva Ribeiro till Arbetsvärlden.

Maria Dahlberg, SKL:s förhandlingschef, säger att så är det inte alls.

– Frågan fanns på alla våra motparters bord när vi hade lämnat över vår inriktning i december 2015. Förhandlingarna om detta har pågått sedan januari. Men med Kommunal är vi nu färdiga och har en principöverenskommelse, säger hon.

Även Akademikeralliansen har accepterat principöverenskommelsen. Kvarstår gör fyra huvudöverenskommelser med olika förbundsområden inom OFR, där Vårdförbundet ingår.

Indelningen i turordningskretsar ska justeras så att det blir lättare att snabbt kunna identifiera vilka medarbetare som är i behov av tidiga omställningsinsatser, förklarar Maria Dahlberg.

– Men framför allt handlar det om vårt omställningsavtal så att våra motparter vid arbetsbrist har användbar kompetens.

Kommunals Lenita Granlund:

– Vi har gjort en principöverenskommelse som nu ska förhandlas. Den innehåller flera delar: turordning, före­trädesrätt och ett förstärkt omställningsavtal. Syftet är att arbetsgivaren inte ska behöva säga upp på grund av arbetsbrist utan innan det gått så långt ska kunna kompetensväxla till annat arbete hos sig, främst då till bristyrken. Alltså att ingen blir uppsagd.

Hon betonar att det inte är färdigförhandlat, men att det här är ingången.

– Vi är inte i gång med förhandlingar än, det blir en fråga till hösten, säger Lenita Granlund.

Lag & Avtal har sökt Sineva Ribeiro.

 

 

Läs också:

Läs mer: Avtalsrörelsen: Så mycket får Kommunals medlemmar

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna