Sopkonflikten avblåst

2011-05-31 14:53 Elisabet Örnerborg  
Foto: Maja Suslin, Henrik Montgomery / Scanpix

Både Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportarbetareförbundet sade på tisdagen ja till medlarnas förslag till ett nytt avtal för sophämtarna. Transports blockad, som pågått sedan den 11 maj, har därmed blåsts av.

Det nya miljöarbetaravtalet är tvåårigt och ger 3,5 procent i löneökningar, eller 775 kronor mer i månaden, från den 1 juni i år. Det är i överensstämmelse med vad andra chaufförer och terminalarbetare fått tidigare i år, menar Transportgruppen.

– Det känns bra att vi nu har ett avtal så att vi i stället kan fokusera på det gemensamma arbete vi har att genomföra vad gäller belastningssystem, säger Anders Norberg, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Parterna är överens om att ta fram riktlinjer för hur belastningen kan begränsas för sophämtarna med syfte att förbättra deras arbetsmiljö.
Ackordslön på hela avtalsområdet, som facket tog strid för, kommer inte att införas, meddelar Transportgruppen.

Det som arbetsgivarna kallar ackordslön kallas av facket för premielön. Enligt Transports webbkommentar till det nya avtalet bör premielön, liksom tidigare, användas där det är möjligt. Och att premielönens ställning har förstärkts, som att en lokal part måste förhandla om saken om motparten begär det. Och att även mängden utfört arbete, kompetens och kvalitet ska kunna ingå i en rörlig premie.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen