Strejk avblåst

2013-11-04 09:12 Lena Gunnars  

Strejken bland Norwegians piloter som skulle ha trätt i kraft i dag är avblåst. Helgens medlingsförsök gav resultat.

Danska Nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att medlingen pågick fram till klockan 24 i går. Därefter blev det förhandlingar på övertid innan parterna lyckades komma överens tidigt i morse.

Förhandlingarna sköttes av den norske riksmedlaren. Parterna hade gett facket Parat och den norska arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart i uppdrag att sköta samtalen.

Konflikten gick ut på att bolaget vill att piloterna i de skandinaviska länderna ska bli bemanningsanställda, men ha samma löner som tidigare. Facken hävdar dock att anställningstryggheten skulle bli sämre av ett sådant upplägg.

Norwegians vd Björn Kjos anser att avtalet är rimligt för båda parter.

- Det är alltid så att parterna ger och tar. Detta avtal är något som både vi och piloterna kan leva med, sa Kjos, vid en presskonferens i dag enligt SvD Näringsliv.

Avtalet innebär att piloterna blir anställda i bolaget Norwegian Air Norge samt att bolaget Norwegian Air Shuttle blir ett holdingbolag, skriver SvD Näringsliv.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna