Avtalsrörelsen

Strejk på hotell och restauranger

Hotell- och restaurangfacket, HRF, varslar om strejk på 19 arbetsplatser i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle. Foto: TT-Bild

Hotell- och restaurangfacket, HRF, varslar om strejk på 19 arbetsplatser i landet. Förbundet tar strid för LO-samordningens låglönesatsning, som skulle leda till ett något dyrare avtal på området än industrins uppgörelse kostade arbetsgivarna.

Publicerad

Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle drabbas av strejk den 19 april om inte parterna kommit överens innan dess. Bland de uttagna arbetsplatserna finns Grand Hotel i Stockholm och Gothia Towers Hotel vid Svenska Mässan i Göteborg.

– Vår motpart vill inte räkna med en låglönesatsning på vårt område, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF, till Lag & Avtal.

I det normgivande industriavtalet finns en låglönesatsning som träffar dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Alla med löner under den summan bidrar till lönepotten som om de tjänade 24 000 kronor.

När Handels gjorde upp i helgen räknades uppgörelsen om till krontal och alla tariffer höjdes med samma tal, i år 515 kronor, nästa år 525 och år tre 535. HRF vill ha en liknande lösning.

– Problemet är att det finns en teknik att räkna på det här. Kravet är att vi inte ska behöva göra någon form av avräkning för att få låglönesatsningen. Det accepterar inte vår motpart Visita.

HRF är ett låglöneförbund där 77 procent av medlemmarna tjänar under 24 000 kronor. Därmed skulle avtalet på området bli dyrare än den normerande uppgörelsen i industrin.

Den så kallade hyvlingen, nedskärning av arbetstid vid arbetsbrist i stället för uppsägningar, är ett annat olöst problem på området. HRF kräver samma villkor som Handels, alltså införandet av en omställningstid med tidigare lön. Omställningstiden ska vara densamma som uppsägningstiden i LAS.

– Vi vill ha med omställningstid i avtalet. Vi har kommit ganska långt i de diskussionerna med Visita men är inte riktigt framme än, säger Per Persson.

Arbetsgivarna i branschen kallar varslet ett hot mot den svenska modellen och landets ekonomi.

– HRF:s krav överstiger det av industrin satta märket och är ett direkt hot mot den svenska modellen, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande.

 – I det läge som Sverige befinner sig i nu är det oansvarigt att agera som HRF gör. De riskerar jobb och integration.

De varslade företagen är följande, enligt HRF:s pressmeddelande:

Stockholm

Berns Group AB, Berzelii Park

Clarion Hotel Amaranten, Kungsholmsgatan 31

Grand Hotel Stockholm, Blasieholmshamnen 8

Hotel C Stockholm, Vasaplan 4

Radisson Blu Arlandia Hotel, Kabinvägen 3

Radisson Blu Hotel Royal Viking Hotel, Vasagatan 1

Scandic Grand Central Hotel, Kungsgatan 70

Sheraton Stockholm Hotel, Tegelbacken 6

Göteborg

Gothia Towers Hotel, Mässans gata 24

Hotel Scandic Opalen, Engelbrektsgatan 73

Hotel Scandic Crown, Polhemsplatsen 3

Hotel Scandic No. 25, Burgrevegatan 25

Scandic Hotel Europa, Nordstan, Nils Ericsonsgatan 21

Malmö

Hotel Quality View, Hyllie Stationstorg 29

Hotel Scandic Triangeln, Triangeln 2

Helsingborg

Hotel Scandic Helsingborg Nord, Florettgatan 41

Umeå

Hotel Aveny, Rådhusesplanaden 14

Gävle

Hotel Scandic CH Gävle, Nygatan 45

Hotel Scandic Väst, Johanneslötsvägen 6