Avtalsrörelsen

Sveriges Hamnar: – Konflikt kan kosta miljarder

Sveriges Hamnar lägger ett lockoutvarsel som svar på Hamnarbetarförbundets stridsvarsel i måndags. – Konflikten kan kosta Sverige miljardbelopp om den tillåts fortgå, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.

Publicerad

I måndags varslade Hamnarbetarförbundet om riksomfattande stridsåtgärder. Fullföljs varslet stoppas arbetet ibland annat Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad från och med på onsdag . Sedan är det tänkt att fler aktioner kommer att följa runtom i landet efterhand. Syftet är att få till stånd ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Men det gick alltså bara fyra dagar så slog arbetsgivarsidan – Sveriges Hamnar – till med motåtgärder. Det handlar om en så kallad spegel- och konsekvenslockout som innebär att de medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet som omfattas av förbundets stridsåtgärder stängs ute av arbetsgivarna från arbete, nekas lön och förbjuds att vistas på mark eller i byggnader som tillhör arbetsgivaren.

Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet, förklarade i DN  debatt samma dag som varslet lades att konflikten är ett ”resultat av Sveriges Hamnars utestängningspolicy”. Rönér syftar på att Hamnarbetarförbundets 1 300 medlemmar och företrädare är utestängda från all information, alla förhandlingar och all samverkan i hamnarna sedan i april i fjol. Anledningen är att de saknar kollektivavtal.

I stället för ett så kallat andrahandsavtal på Hamn- och stuveriavtalet som Sveriges Hamnar erbjudit Hamnarbetarförbundet vill de teckna ett kollektivavtal. Om detta har de suttit i förhandlingar med Sveriges Hamnar.

– Ett andrahandsavtal ger ju Hamnarbetarförbundet rättigheter som de saknar idag, säger sig vilja ha och motiverar sina strejker med, kommenterar Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår, på sin hemsida.

På grund av varslen har Medlingsinstitutet utsett Jan-Peter Duker, Gunilla Runnquist och Anders Lindström att medla i arbetstvisten mellan Svenska Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.

Jan-Peter Duker är tidigare bland annat vice vd och avtalsansvarig i Svenskt Näringsliv. Gunilla Runnquist är tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och Anders Lindström är bland annat tidigare ordförande i Sjöfolksförbundet, chef för Sjöfartsverket och generaldirektör för Medlingsinstitutet.