Syndikalister blockerade Skanska

2010-02-17 14:05 Johan Fock  

Enligt Syndikalisterna har Skanska anlitat en underleverantör som inte betalat lön till en papperslös arbetare. I morse blockerade de ingången vid Skanskas kontor i Solna.

Syndikalisterna i Västerort LS hävdar att de har en medlem som arbetat åt Skanskas underleverantören Bymbo utan att få betalt. Lön för 898 timmar fattas.

I morse gick de till aktion och blockerade Skanskas ingång. De menar att ansvaret ligger hos Skanska som anlitat Bymbo. Demonstranterna motades så småningom bort av polis.

Per-Lennart Berg på Skanskas presstjänst säger att samarbetet med Bymbo är avbrutet. Företaget har tomt i kassan och har fått F-skattsedeln indragen.

- Ett företag måste visa att det sköter sig och följer reglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Vilket ansvar tar ni för personen som inte fått någon lön?

- Han har arbetat åt Skanska på deltid i två månader och vi har sagt till Bymbo att fullgöra sina skyldigheter. De betalade honom 28293 kronor.

Syndikalisterna har fortfarande krav på Bymbo på 398 000 kronor men det kravet anser sig Skanska inte ha med att göra.

- Notera att vi kontrollerar om företag har kollektivavtal med Byggnads och F-skattsedel när vi gör våra upphandlingar. Det räcker i 99 procent av fallen. Att gå in och kolla enskilda personer hos underleverantörerna leder för långt.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen