Tågstrejken har brutit ut

2014-06-02 08:37 Angelica Söderberg  
Alla Öresundståg på svensk mark och över Öresundsbron till Danmark stannade när strejken fackförbundet Seko varslade om bröt ut på måndagsnatten. Här ett öde Malmö C nedre. Foto: Johan Nilsson / TT

Klockan 03 på natten till måndag bröt tågstrejken ut. Medlarna lämnade inget bud, vilket innebär att Veolia Öresundtågen och Snälltåget nu slutat gå.

– Vi kan inte acceptera att villkorsdumpning får fotfäste inom järnvägsbranschen.  Ena stunden är du heltidsanställd, sedan blir du uppsagd och erbjuds i stället en otrygg timanställning i samma företag. Med den modell Veolia lanserat, måste du vakta telefonen samtidigt som du måsta söka andra jobb för att klara din försörjning. Därför blir det strejk, sa Sekos förbundsordförande Janne Rudén på söndagskvällen.

Strejken omfattar 250 lokförare och tågvärdar. Det inkluderar även övertidsblockad och mertidsblockad för samtliga Sekos medlemmar inom Veolia, samt förbud mot inhyrning och blockad mot nyanställningar. Omkring 76 000 resenärer påverkas av strejken, meddelar Veolia. Transportföretaget anser att det behövs ett starkare centralt branschavtal i stället för ett flertal lokala, men att det inte är möjligt att komma överens kring de krav som fackförbundet ställer.

- Vi vill ha heltidsanställda, men i regelverket i kollektivavtalet finns det sådana stora låsningar att vi i dag inte har möjlighet att kunna erbjuda full arbetstid. De här sakerna är vi överens om. Men när vi kommer till protokollföring kommer det in en kravställning om att man vill villkora hur många timanställda som ska finnas i företaget, det är ett villkor som är direkt omöjligt, sa Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia till TT på söndagen.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna