Avtalsrörelsen

Till sist: IF Metall slöt kritiserat lärlingsavtal

På IF Metalls initiativ startade de förhandlingsrundor som nu givit ett lärlingsavtal mellan Industri- och Kemigruppen, Stål och Metallarbetsgivareförbundet, Teknikföretagen och IF Metall. Samtal har pågått ända sedan våren 2009. Avtalet får stark kritik inom IF Metall.

Publicerad

Avtalet kan ge unga under 25 år en visstidsanställning på ett år med möjlig förlängning med ytterligare ett år. Lönen blir 75 procent av minimilön. Anställningen ska kombineras med utbildning, det ska finnas handledning och en individuell utbildningsplan. Anställningsformen kräver en lokal uppgörelse.

Förslaget gick knappt igenom i IF Metalls avtalsråd. Röstsiffrorna var 76 mot 71. Kritiken riktar sig mot vad kritikerna anser är dumpning av ungdomslöner. IF Metalls tidning Dagens Arbete har fått bada i kritiska kommentarer på nätet: ”Skitavtal. Lönedumpning. Vi spelar borgarna i händerna.”

– Arbetsgivaren får kostnaden för utbildningsinsatsen och man gör inget hundraprocentigt jobb, säger IF Metalls avtalssekretare Veli-Pekka Säikälä.

Det är motiveringen bakom lönereduktionen.

– Industrin kommer inom ett eller två år ha brist på kvalificerade yrkesarbetare, samtidigt har vi en hög arbetslöshet. Det var utgångspunkten. Vi funderade - kan vi göra någonting?

– Det vore lönedumpning om en 22-åring kom in och fick lägre lön för samma jobb. Det är det borgarna pratar om. Vi gör inte avkall på principen lika lön för lika arbete.

– Skulle arbetsgivaren strunta i utbildningsinsatsen finns det skadeståndsklausuler i avtalet. Så jag tror att vi har både hängsle och livrem.

IF Metall framhåller att avtalet är bättre en det förslag till lärlingsutbildning som regeringen lagt fram. Det förslaget förlänger provanställningen med mellan sex månader och 1,5 år. Men någon kontroll av att det verkligen ger utbildning finns inte. En annan fördel som IF Metall framhåller är att deras lärlingsavtal ger rätt till a-kassa och att lärlingen omfattas av alla IF Metalls avtal.

I januari i år tecknade GS Trä och Möbelindustriförbundet ett lärlingsavtal som också innebär att en utbildningsplan och en handledare på arbetsplatsen. Det avtalet placerar lärlingarna i en egen turordningskrets vilket gör att de inte behöver sägas upp mitt i utbildningen av skälet att de är sist in och ska först ut vid arbetsbrist.