Avtalsrörelsen

Trygghet och kompetensutveckling viktigast för PTK

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen och ordförande för PTK. Foto: Jessica Gow/TT

Privattjänstemannakartellen, PTK, och Svenskt Näringsliv är på väg in i förhandlingar. För PTK:s del är målet att förbättra anställningstryggheten för de privatanställda tjänstemännen – med bland annat ökat ansvar för kompetensutveckling.

Publicerad

PTK vill även se att stödet för omställning ska gälla också de visstidsanställda.

”Vårt mål är att stärka medlemmarnas anställningstrygghet. Trygghet skapas genom ett samspel mellan anställningsskydd, tillgång till kompetensutveckling, välfungerande stöd vid omställning och ekonomisk trygghet vid arbetslöshet”, säger Martin Linder, ordförande för PTK, i ett uttalande.

I pressmeddelandet tar PTK även upp januariavtalet som slöts mellan S, Mp, L och C och villkoren som gäller i frågan om att Las ska reformeras 2021.

”Som facklig arbetsmarknadspart tar vi ansvar för partsmodellen genom att utveckla avtalen. Att begränsa frågan om trygghet till att bara handla om LAS är för snävt. Självklart ska skydd mot godtyckliga uppsägningar finnas, men tryggheten sitter också i att ha rätt kompetens för dagens och morgondagens arbetsmarknad”, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för PTK-förbundet Sveriges Ingenjörer.

Privattjänstemannakartellen

PTK är en organisation för 27 fackförbund som tillsammans representerar knappt 880 000 privatanställda tjänstemän. Lista över medlemsförbunden.