Uppfinnarna som krävde 17 miljoner har förlikats med Volvo

2015-08-25 13:58 Elisabet Örnerborg  

Två civilingenjörer hade uppfunnit ett system som varnar bilförare för trötthet, Driver Alert Control, som de anser Volvo tjänat många miljoner på. De tyckte att den ersättning de fått var för liten och stämde Volvo Personvagnar till Göteborgs tingsrätt. En muntlig förberedelse skulle ha hållits i domstolen den 14 september.

De två ingenjörerna hade fått 122 106 kronor var i ersättning. Men då de tio år senare insett vad Volvo tjänat på deras uppfinning ville de ha mera. De hade ju uppfunnit världens första system som kan upptäcka och varna förare som riskerar att somna bakom ratten.

Karin Lundin, förbundsjurist hos Sveriges Ingenjörer, har varit deras ombud.

-Deras krav är lågt, 8,7 miljoner var, det motsvarar bara ungefär 3 procent av det bolaget tjänat på deras uppfinningar, sa Karin Lundin till Lag & Avtal då.

Sedan ville Volvo Personvagnar att tvisten skulle avgöras i skiljenämnd för att därmed slippa ifrån de allmänna domstolarnas offentlighet. Men Göteborgs tingsrätt höll inte med, även om vissa uppgifter i målet skulle fortsätta vara sekretessbelagda.

Nu ett par veckor innan den muntliga förberedelsen skulle ha gjort målet än mer offentligt har parterna, enligt tingsrätten träffat en förlikning. Målet är återkallat.

Parterna har kommit överens om en summa pengar, förlikningssumman är hemlig, skriver Ingenjören.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna