USA-flyg kan stoppas 7 oktober

2010-09-28 10:38 Elisabet Örnerborg  
Om svenska flygtekniker går ut i konflikt påverkar det alla avgångar eftersom det är just flygteknikerna som gör säkerhetskollen av varje plan som ska lyfta. Foto: Scanpix

LO-förbundet Transport och Saco-förbundet Svensk Flygteknikerförening har varslat Flygarbetsgivarna om konflikt. De i dag utsedda medlarna har en arbetsvecka på sig att försöka ena parterna.

Att de två fackförbunden går samman är i sig anmärkningsvärt. Under flera år organiserade de båda förbunden ungefär lika många flygtekniker var. Men när de nya reglerna för a-kassan började gälla, gick många över till Svensk Flygteknikerförening/SRAT där avgiften till a-kassan blev billigare. I alla fall menar Transport att det var orsaken. Nu är cirka 800 flygtekniker organiserade i Saco-förbundet och något hundratal i Transport, men det är Transport som äger kollektivavtalet.

Transportavtalet löpte ut den 30 juni i år.

– Sedan dess har det varit ett antal träffar som inte lett till något, säger Transports informationssekreterare Mattias Håkansson.

De båda förbunden kräver bättre skydd mot att arbetsgivare säger upp lokala avtal och försöker försämra flygteknikernas villkor lokalt. De vänder sig också emot att arbetsgivarna vill att flygteknikeravtalet ska gälla bara för dem som har två sorters behörighet. Det skulle öppna för att en stor del av teknikerna skulle omfattas av riksavtalets villkor för mekaniker och därmed riskera lönesänkningar.

De båda förbunden varslar därför motparten om blockad mot övertidsarbete vid samtliga företag anslutna till Flygarbetsgivarna och arbetsnedläggelse vid tre företag.

Varslet träder i kraft den 7 oktober.

– Strejken kommer att påverka Atlantflygningen mest, alla flygplan som ska gå över Atlanten måste releasas av flygtekniker, säger Mattias Håkansson.

Det är alltså flygteknikerna som gör en säkerhetskoll av flygplanet innan det får lyfta.

Medlingsinstitutet har i dag utsett Jan Sjölin och Lars Josefsson att medla i förhandlingarna om nytt kollektivavtal för flygtekniker.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna