Viruset hotar lönerörelsen

2020-03-10 15:32 TT  
Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Henrik Montgomery/TT

(Uppdaterad) Årets stora lönerörelse kan komma att ställas helt på ända av coronavirusets härjningar, enligt arbetsgivarna.

Än så länge kör däremot fack och arbetsgivare på som vanligt. "Dock kan utvecklingen de kommande veckorna göra att vi behöver ompröva alla våra nuvarande ställningstaganden", skriver Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin i en kommentar till TT.

Så långt går inte motparten Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

– Nej, vår utgångspunkt är att lönebildningen är långsiktig, säger han men tillägger att läget är osäkert.

– Men här och nu fortsätter vi som vanligt.

Läs mer: Industrins parter ska ge besked till medlarna

På tisdagen lämnade Facken inom industrin och arbetsgivarparterna sina svar till medlarna i löneförhandlingarna i industrin. De så kallade opartiska ordförandena (opo) föreslår i en avtalsskiss ett fortsatt långt, treårigt löneavtal.

Och både fack och arbetsgivare håller öppet för det, om än med helt olika utgångspunkter innan löneökningstakten har angivits av opo.

Arbetsgivarnas krav är en nedväxlad löneökningstakt. Och det behövs hängslen och livremmar i det osäkra ekonomiska läget.

Reservationer

"Vi anser att skissen behöver kompletteras med reservationer om det svårbedömda läget, bland annat i spåren av coronaviruset och pensionsförhandlingarna", skriver Tomas Undin.

Facken inom industrin har förstås en annan ingång. Utgångspunkten är fortsatt ett ettårigt avtal, men håller öppet för ett längre avtal "förutsatt att löneökningarna är det rätta" plus ytterligare några av förbundens krav, skriver facken i ett pressmeddelande.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna