Avtalsrörelsen

Visita: "Arbetsgivarna har rätt att få veta strejkens omfattning”

Visitas förhandlingschef Antje Dedering. Foto: Peter Knutsson

Hotell- och restaurangfacket, HRF, anmäler nu sex hotell till Datainspektionen, DI. Företagen har försökt samla in uppgifter om de anställdas eventuella fackliga medlemskap. Visita anser att arbetsgivarna både har en rättighet och en skyldighet att få veta strejkens omfattning.

Publicerad

Som Lag & Avtal berättade igår råder det spänd stämning på flera av de 19 varslade hotellen runt om i Sverige. Ett antal hotell har, enligt Hotellrevyn, använt sig av ett formulär med titeln ”Uppgift om organisationstillhörighet” som anställda ombeds fylla i.

Enligt Elisabeth Thomson, hotelldirektör på Gothia Towers, kom instruktionen om att kartlägga anställda från Visita centralt.

”Det skulle vara väldigt märkligt om det är lagligt att systematiskt dokumentera om anställda är med i facket eller inte”, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF, i ett uttalande.

Visitas förhandlingschef Antje Dedering säger till Lag & Avtal att arbetsgivarna både har en rättighet och en skyldighet att få veta strejkens omfattning:

– Arbetsgivarna måste veta omfattningen av en eventuell strejk för att kunna fullgöra sina skyldigheter, såsom exempelvis löneutbetalningar. Det finns olika sätt att få den informationen, till exempel att fråga klubben eller att fråga medarbetarna eller via blankett. Av den här anledningen är det självklart inte fråga om någon registrering utan enbart en information för att arbetsgivaren ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt lag och avtal, säger hon.