Wanja: Jag avgår nästa år

2011-01-12 09:29 Lennart Kriisa  
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har ett drygt år kvar på sitt uppdrag, fram till kongressen i maj nästa år. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Wanja Lundby-Wedin avgår vid nästa kongress, våren 2012, berättar hon i en intervju för Lag & Avtal. Nu startar jakten på en efterträdare. Byggnads ordförande Hans Tilly har fått uppdraget att hitta lämpliga kandidater.

– Han och de andra i valberedningen har börjat titta på hur en profil ska se ut. Jag ska träffa dem nästa vecka. De är förstås intresserad av vad jag tycker, säger Wanja Lundby-Wedin.

Därmed behövs både en ny partiordförande till Socialdemokraterna och en ny LO-ordförande.

– För den som blir partiordförande är det önskvärt med erfarenhet utanför politiken, medan den som blir ny ordförande för LO måste vara fast förankrad inom fackföreningsrörelsen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Wanja berättar vidare att hon aldrig varit nära att avgå under sin tid som ordförande. Däremot tog hon mycket stryk under mediedrevet, som startade efter att bonusar inom AMF avslöjats.

- Jag litar inte på folk lika mycket längre, säger hon.

Läs hela intervjun i nästa nummer av Lag & Avtal, ute 27 januari 2010. Är du inte prenumerant än? Bli det här.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen