Wennemo: Styrketecken om parterna hade blivit överens

2020-10-01 12:28 Lena Gunnars  
Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. Foto: Janerik Henriksson/TT-Bild

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo hade hoppats att parterna skulle lyckas nå en överenskommelse i las-frågan. – Det hade varit ett styrketecken om parterna hade blivit överens. säger hon till Lag & Avtal.

Samtidigt tycker hon att sättet man lämnade förhandlingsbordet på under natten till torsdag ändå var positivt.

– Man fick ingen öppen splittring mellan de ingående organisationerna och olika linjer. Det har heller inte varit något ”blame-game”. Ingen har kastat skuld på varandra om vem som har sabbat förhandlingen. Det tror jag ändå är ett gott tecken för framtiden, säger Irene Wennemo.

Hon ger också beröm till LO:s nya ordförande,  Susanna Gideonson som hon menar har stärkt sin position genom att ändå ha lyckats reparera den stora konflikten som fanns inom LO.

– Det gör det lättare för henne framöver att förhandla. Hon har skapat en större tillit i sin organisation kring hur man hanterar  den här typen av förhandlingar, säger Irene Wennemo.

Läs mer: ”Förslagen innebar försämringar vi inte kan försvara”

När det gäller hur de kraschade las-förhandlingarna kan påverka avtalsrörelsen är hon försiktig med att skriva någon på näsan om det.

– Men man kan säga att den hade varit en svår avtalsrörelse även utan att ha med las-frågan. Jag tror inte att vi kommer att se några stora konflikter på arbetsmarknaden. Det är för stora osäkerheter i ekonomin för att stora fackförbund ska vilja konflikta. Däremot kan det bli stökigare, det kan ta längre tid och bli mer medling. Det får man nog ändå ställa in sig på, säger Irene Wennemo.

Hon menar att avtalsrörelsen denna gång är extra svår, eftersom det är så stora obalanser i ekonomin, där vissa branscher har gått oerhört bra under det senaste halvåret medan det varit tvärstopp i andra.

Läs mer: Lönerörelsen gör comeback - så följer du den

– Olikheterna är större än någonsin. Samtidigt finns det ingen annan som har någon bättre lösning än att ha ett märke. Det är många som inte kommer känna igen sig i märket och säga att ”det här funkar för vår bransch, både på fackliga- och arbetsgivarsidan”. På det sättet är det tuffa förutsättningar som väntar, säger Irene Wennemo. 

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna