Avtalsrörelsen

Ytterligare 470 målare tas ut i strejk

– Vi la ett nytt utökat varsel i går. Vi har tidigare varslat i två steg, det första trädde i kraft den 8 april och nästa ska börja gälla den 22 april. Det utökade varslet börjar också gälla då, säger Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef.

Publicerad

Men det är inte för att få igenom 6F:s ursprungliga krav på 3,2 procent i löneökningar. Det  Målarna tar strid för är villkorsförändringar i avtalet som arbetstidsförkortning, glasögon, föräldraledighetsersättning. De här kraven räknade arbetsgivarna om till att det skulle motsvara 20 procent.
– Trams, säger Peter Sjöstrand, de är kreativa när de räknar procent.


I och med att Målarna sa nej till medlarbudet den 7 april och strejken bröt ut dagen därpå har medlarna frånträtt från förhandlingarna, även om de står till förfogande om parterna tar kontakt med dem, förklarar Peter Sjöstrand.


–  Sedan dess har det inte varit några kontakter mellan oss och Måleriföretagen. Vi har nu lagt ett utökat varsel för att få dem att komma till förhandlingsbordet.


Det utökade varslet innebär att 470 målare tas ut i strejk vid 14 företag och deras samtliga arbetsställen. När de tre varslen träder i kraft den 22 april kommer 900 målare av förbundets cirka 10 000 medlemmar att strejka.

Läs också: