Taxiförare får halv miljon efter utebliven lön

2018-05-29 15:15 Mikael Kindbom  
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ett taxibolag i Sollentuna måste betala en förare nära en halv miljon i uteblivna löner. Bolaget lyckas inte visa att mannen fått betalt i kontanter tidigare.

Mellan 2009 och 2014 var mannen anställd i taxifirman i Sollentuna. Lönen var provisionsbaserad och han skulle få 36 procent av de intäkter han drog in.

Men den anställde taxiföraren hävdar att han bara fick en bråkdel av pengarna och att 450 000 kronor återstod för arbetsgivaren att betala ut.

Taxiföretaget stämdes inför domstol och Attunda tingsrätt har dömt till förarens fördel.

Domstolen trodde inte på taxifirmans påståenden om att mannen fått betalt i kontanter och att firman betalat hans hyra för bostaden och andra räkningar.

Visserligen kommer domstolen fram till att många omständigheter talar för att föraren fått sin lön  helt eller delvis betald. Det är till och med, enligt rätten, troligt att han fått mer i lön än han själv påstår. Men i avsaknad av bevis på ytterligare kontoinsättningar och kvittenser kan domstolen inte gå på taxiföretagets linje.

Därför har mannen rätt att få ut 450 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare.

Domen är överklagad till AD.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna