Chefsrådgivaren: Låtsas - tills du fått koll

2015-03-17 06:45 Elisabeth Vene  
Det bästa du kan göra är att ta efter en chef du gillar. Foto: Colourbox

Plötsligen är du chef. Men har ingen tidigare erfarenhet.<br/> - Låtsas att du kan, tills du har lärt dig, tycker karriärrådgivaren.

Det är länge sedan det var självklart att omsorgsfullt skola in sina nya chefer och utrusta dem med mentorer, konstaterar Anne Fisher, som har en rådgivningsspalt om ledarskapsfrågor i Fortune. Folk har inte tid, alla ska göra mer på kortare tid. Nuförtiden får man klara sig själv, så gott det går.

Det bästa du kan göra är att försöka efterlikna en chef som du själv gillar, gärna fråga vad han eller hon har för knep och förebilder, skriver Anne Fisher, som har läst på i Herminia Ibarras bok Act Like a Leader, Think Like a Leader.

”En äkta ledare är något man blir, inget man börjar som, och ditt sanna jag som chef kommer inte att vara ditt gamla jag”, citerar hon Herminia Ibarra som tröst för den som tycker att det känns falskt att spela chef. Med tiden kommer du att ha vuxit in i rollen, då försvinner känslan av att vara en bluff, skriver Anne Fisher och citerar Ibarra:

”Det finns ingen som är född till ledare och inget sätt är det rätta. Experimentera dig fram till din egen metod. Det tar tid att lära sig, så var generös och förlåtaChefnde mot dig själv”.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna