Gränslös arbetstid under lupp

2016-02-05 14:13 Linda Nohrstedt  
Helena Jahncke Foto: Högskolan i Gävle

Gränsen för arbete och fritid suddas ut alltmer. Det kan innebära risker för hälsan. Forskare från Högskolan i Gävle ska studera arbetskulturen på Trafikverket för att kartlägga för- och nackdelar med att personalen alltid är nåbar.

Den nya tekniken gör att människor kan vara mer flexibla i sitt arbete, till exempel vad gäller arbetstid och val av arbetsplats, vilket kan vara en fördel.

– Det finns ju en frihet i att kunna lägga upp arbetsdagen så att den passar familjesituationen och att man till exempel kan ta ett jobb på annan ort och ända få ihop livspusslet, säger Helena Jahncke, som leder projektet om Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Men det kan också finnas nackdelar, till exempel i form av stress som försämrar hälsan. Internationella studier visar att arbete som sker utanför ordinarie arbetstid har ett samband med sjukdomar i rörelseorganen, psykisk ohälsa, besvär med magen samt hjärt- och kärlsjukdomar.

I Trafikverksstudien vill Gävleforskarna undersöka om det finns ett samband mellan det gränslösa arbetet och olika hälsoutfall. De ska också försöka ta reda på vad som kan göras för att förebygga riskerna, bland annat genom att utvärdera olika lösningar för att hantera bristande återhämtning och ständig uppkoppling.

– Vi tror att en felande länk är att det finns en obalans mellan perioderna av arbete och återhämtning. Därför kommer vi att kartlägga hur ofta och när man är uppkopplad till jobbet, samt hur man mår av det. Vårt fokus ligger sedan på att ta fram åtgärdsförslag som implementeras och utvärderas, säger Helena Jahncke.

Trafikverkets 6 500 anställda kommer att få besvara en enkät om det gränslösa arbetet och hur det påverkar dem. För ett urval anställda kommer forskarna också att studera deras sömn, nivåer av stresshormoner, tid för fritidsaktiviteter och självupplevd hälsa.

Projektet ska löpa på fyra år och Trafikverket satsar fyra miljoner kronor för studien.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna