Kollektivavtal

Liten hälsovinst att stå på jobbet

Det är inte nödvändigtvis bättre att stå på jobbet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nya forskningsresultat går på tvärs mot uppfattningen att det är bättre att stå upp och jobba än att sitta. Tiden i soffan spelar heller ingen roll så länge den uppvägs av andra sätt att röra sig under dagen.

Publicerad

Bättre att stå upp och jobba än att sitta? Nja, inte om man får tro de senaste forskningsrönen inom området. Forskare vid universitet i Exeter har under 16 år följt 5 132 personer för att om tiden de spendrar sittande, stående eller i rörelse påverkar risken för förtidig död. Mätningarna omfattade jobbet så väl som fritiden. Resultatet visar att det inte spelar någon roll om du står eller sitter.

- Vår studie visar att problemet snarare är frånvaro av rörelse. Varje stationär hållning där energiförbrukningen är låg kan vara skadlig för hälsan, oavsett om det sittande eller stående, konstaterar forskningsledaren Melvyn Hillsdon vid Universitetet i Exeter.

Forskarna konstaterar också att det inte stämmer att för lite rörelse inte går att kompensera med träning eller annan typ av rörelse, till exempel dagliga promenader. De påpekar också att trenden där är allt fler arbetsplatser övergår till att låta personalen står upp och jobbar inte har den hälsobefrämjande effekt man är ute efter.

- Det viktigaste hälsorådet är fortfarande att uppmuntra människor att röra på sig.

Ålder, kön, etnicitet, generell hälsa, rökning, diet och alkoholkonsumtion hos 3 270 männen och 1 412 kvinnorna som ingick i studien har också tagits i beaktande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Epidemiology.