Kollektivavtal

MIT-forskaren: Dags att släppa mobilen

Enligt MIT-forskaren Sherry Turkle har mobiltelefonen fått en social särställning jämfört med andra sätt att förströ sig eller kommunicera. Foto: Ola Jacobsen

Ett ständigt messande och Facebook-kollande på våra smarttelefoner skadar enligt MIT-forskaren Sherry Turkle vår empatiska förmåga.

Publicerad

– Jag tror inte att vi är på rätt väg. Studier visar att i USA har förmågan att känna empati gått ner 40 procent de senaste 20 åren. Det mesta av nedgången har skett de senaste tio åren, säger Sherry Turkle som är sociolog och psykolog och verksam vid Massachusetts Institute of Technology, MIT i USA.

Hon kopplar nedgången i empatisk förmåga till att våra telefoner stör vår förmåga att ha bra konversationer med människorna runt omkring oss.

– Jag tror att nedgången i empati har att göra med att vi inte pratar lika mycket med våra barn.

Sherry Turkle vill inte jämföra vår mobilanvändning med ett drogberoende.

– Om jag sa att jag var beroende av heroin så skulle du veta vad jag behövde göra: Sluta använda heroin!

Med mobiltelefonen och våra andra uppkopplade apparater är det inte lika enkelt. Sherry Turkle jämför i stället med fabriksfärdig mat som var populär när hon växte upp i efterkrigstidens USA.

– Jag såg knappt en färsk grönsak under hela min uppväxt. Om jag gett samma mat till min dotter under hennes uppväxt hade jag blivit utstött bland mina vänner.

Hon är noga med att påpeka att matvanorna inte berodde på att hennes familj var fattig eller att hennes mamma inte ville henne väl, utan att det var vad den amerikanska matindustrin levererade.

Även om teknik som pockat på vår uppmärksamhet funnits tidigare så menar Sherry Turkle att hon kan se i sin forskning att telefonerna representerar något nytt eftersom det finns ett element av bekräftelse i kommunikationen.

– Jag har intervjuat hundratals ungdomar om varför de tittar på mobilen när de har lektion. Svaret är rörande. De vill veta vem som vill nå dem, säger Sherry Turkle.

Enligt henne har mobiltelefonen också fått en social särställning jämfört med andra sätt att förströ sig eller kommunicera.

– Även i den här situationen, när du intervjuar mig, så är det inte helt otänkbart att jag skulle be om ursäkt och plocka upp min telefon för att läsa ett meddelande. Men det skulle vara helt otänkbart att plocka upp en bok och säga ”ursäkta en sekund, jag ska bara läsa lite ur Madame Bovary”, säger hon.