Nyheter

32 Hörbychefer kräver att kommundirektören slutar

Örenäs slott utanför Landskorna. Efter en nakenbadincident under en kommunal konferens kräver sex fackliga organisationer en extern utredning av arbetsmiljön i Hörby kommun. Under konferensen tidigare i september satt några kommunanställda, både män och kvinnor, sent på kvällen i konferensanläggningens pool, då två kommunchefer tog av sig kläderna och hoppade i. Övriga i poolen, som var påklädda, reagerade med att simma iväg, rapporterade Sydsvenskan om händelsen. Foto: Johan Nilsson / TT

En majoritet av av Hörby kommuns chefer kräver att kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd slutar efter nakenbadskandalen på en chefskonferens. – Folk är livrädda nu. Vi riskerar våra jobb, vi har ingen aning om vad som händer oss härnäst, säger en av cheferna som undertecknat en skrivelse, till Sydsvenskan.

Publicerad

Skrivelsen från de 32 cheferna är, enligt Sydsvenskan, inlämnad till kommunstyrelsen i den skånska kommunen Hörby. Protesterna har sin upprinnelse i en incident, som Lag & Avtal berättat om, under en chefskonferens på Örenäs slott i början av september. Två två chefer ska ha badat nakna. En av cheferna kom enligt uppgifter också med skämt och sexuella inviter som fick medarbetare att ta illa vid sig.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och sex av de lokala facken och skyddsombuden har som Lag & Avtal skrev i går anmält arbetsgivaren Hörby kommun två gånger till Arbetsmiljöverket. Facken har krävt utredningar med hänvisning till Diskrimineringslag och i senaste anmälan påpekat att arbetsgivaren inte tagit problemen och kraven på allvar.

Kommunaldirektören Lena Mårtensson Stenudd tyckte efter den senaste anmälan, på måndagen, att skyddsombuden i Hörby skulle ha vända sig till henne istället för till Arbetsmiljöverket. Hon hänvisade också till den rapport av händelsen som ska komma senast den 8 oktober:

– Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Öresnäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, sa hon till SVT Nyheter Skåne och fortsätter.

Nu skriver kommuncheferna till kommunstyrelsen att förtroendet är förbrukat för kommundirektören. De kräver en mer omfattande utredning än vad kommundirektören föreslagit med vissa utvalda chefer.

Enligt Sydsvenskan skriver cheferna i Hörby också om tystnadskultur, rädsla för repressalier och utköp av kollegor.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev