Nyheter

10 tecken på att du vill vara alla till lags

– Många blandar ihop inställsamheten med snällhet, säger författaren Amy Morin. Foto: MI.TI. / Alamy

Låtsas du hålla med om andras åsikter, ber ofta om ursäkt – och känner skräck när någon blir arg? Att tvångsmässigt vilja vara alla till lags är dåligt för karriären. Här listar experten tecknen som avslöjar att du har ett problem.

Publicerad

Amy Morin är författaren bakom boken 13 Things Mentaly Strong People Don’t Do. För Forbes berättar psykoterapeuten att hon regelbundet tar emot klienter vars största bekymmer är att de vill vara alla till lags. Ofta visar sig det dock att beteendet är ett symtom på ett underliggande problem – nämligen bristande självkänsla.

– Många blandar ihop inställsamheten med snällhet. När man diskuterar deras aversion mot att avvisa någons förfrågan så säger de saker som att jag vill inte vara självisk, eller jag vill bara vara en god person. Det innebär att de låter andra människor utnyttja dem, säger Amy Morin till Forbes.

Genom att säga ja till allt hoppas man bli accepterad och omtyckt. Det är inte ovanligt att personer som under lång tid har blivit illa behandlade lägger sig till med beteendet, som en försvarsmekanism. Amy Morin anser att ja-sägandet kan skapa allvarliga problem – och att vara underdånig är sällan ett bra karriärdrag.

Ovanan kan vara svår att bli av med, men det finns sätt att bryta mönstret. Du kan börja i det lilla – testa att säga nej till småsaker som inte har så stor vikt, för att sedan jobba dig sedan upp. Prova att ta ställning för de saker du tror på. Du bygger din självkänsla för varje steg. Om detta känns för svårt så ska du inte vara rädd för att vända dig till ett proffs. En terapeut har verktyg för att hjälpa dig bygga upp självförtroendet.

10 tecken på att du vill vara alla till lags:

1. Du låtsas om att du håller med alla

Visst kan det tillhöra artighet att inte alltid ventilera en motsatt åsikt i ett socialt sammanhang – men att låtsas hålla med för att bli omtyckt kan leda till att du måste gå emot dina egna värderingar.

2. Du känner dig ansvarig för andras känslor

Det är hälsosamt att vara medveten om hur det egna beteendet kan påverka andra, men att tro att du har ansvar för att göra andra lyckliga är ett problem. Varje individ har kontroll över sitt eget känsloliv.

3. Du ber ofta om ursäkt

Dina ständiga ursäkter kan skapa problem – vare sig du håller dig själv ansvarig eller känner att du frekvent klandras av andra. Du ska aldrig be om ursäkt för den du är.

4. Du deltar fast du egentligen inte vill

Är ditt schema fullspäckat med aktiviteter som du inte vågat tacka nej till? Sluta försöka vara alla till lags. Du bestämmer över din egen tid.

5. Du kan inte säga nej

Tar du tjuren vid hornen, eller sjukskriver du dig för att undvika sakerna du inte vågade säga nej till? Beteendet är ohållbart. Att inte våga vara ärlig hindrar dig från att någonsin nå de mål du eftersträvar.

6. Du känner obehag när andra är arga på dig

Att någon är rasande gör dig skräckslagen, men det behöver ju inte alltid betyda att du har gjort något faktiskt fel. Att du inte kan uthärda andras missnöje gör det mer sannolikt att du kompromissar med dina egna värderingar.

7. Du beter dig som omgivningen

Det är normalt att ändra sitt beteende beroende på sällskap och situation. Men de som tvångsmässigt vill behaga vet inte var den gränsen går. De drar sig inte ens för att bete sig självdestruktivt om de tror att detta kan bidra till att andra känner sig mer bekväma i en social situation.

8. Du behöver ständigt beröm för att känna dig till freds

Beröm och vänliga ord gör alla glada, men de som vill vara alla till lags måste ha bekräftelse för att inte känna missnöje och oro. Om ditt egenvärde helt vilar på vad andra anser om dig så kommer du bara må bra så länge andra överöser dig med komplimanger.

9. Du gör allt för att undvika konflikter

Visst kan man vara en diplomat, men att till varje pris undvika konflikter kan innebära att du inte längre står upp för de principer och människor som du tror på.

10. Du erkänner inte när dina känslor har sårats

Ett krav för att kunna upprätta djupare relationer med andra människor är att man vågar berätta att man har blivit sårad. Er relation kommer förbli ytlig om du lägger locket på varje gång du blivit kränkt, känner dig arg, generad eller besviken.