Avtalsrörelsen

100 fackmedlemmar vägrar strejka på Svea Exchange

Britt-Marie Karlsson Sander och förbundsordförande Ulrika Boëthius som är strejkvakter utanför Svea Exchanges butik på Götgatan i Stockholm. Foto: Kristina Sjöberg
Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet. Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

De är rädda, hävdar Finansförbundet. Samtidigt har 65 fackmedlemmar, anställda på företaget, skickat en protestlista till Finansförbundets ordförande.

Publicerad

På Svea Exchange rullar verksamheten som vanligt. På valutaväxlingskontoret på Götgatan i Stockholm finns både kunder och personal. Men utanför står två strejkvakter.

- Personalen jobbar vidare för att de inte vågar annat. De är rädda för arbetsgivarens retorik, att strejken hotar jobbar, berättar strejkvakterna.

Svea Exchange har totalt 200 anställda. Företaget har hittills vägrat att teckna kollektivavtal. Företagets vd, Christina Friberg, skriver i ett mejl till Lag & Avtal:

”Våra medarbetare är i sig inte emot att ha ett kollektivavtal, men anser att det arbete som vi påbörjat inom företaget sedan det fick nya ägare den 1 april,  där vi ser över både ekonomiska villkor och medbestämmandet inom företaget, bör slutföras innan en eventuell diskussion om behov av kollektivavtal eller inte inleds.”

Leo Essemyr, klubbordförande på Svea Exchange vill inte vänta på ett kollektivavtal. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han:

”Eftersom vi saknar kollektivavtal kan Svea Exchange själva bestämma villkoren. Till exempel skulle de i praktiken kunna ändra våra arbetstider och andra villkor från en dag till en annan.”

Av de anställda på Svea Exchange är 107 medlemmar i Finansförbundet, och ett 50-tal av dessa medlemmar arbetar på de elva kontor som omfattas av strejken. Av dessa har bara sju gått ut i strejk.

Christina Friberg hävdar att de anställda inte vill ha en strejk. Enligt henne har 65 fackmedlemmar dessutom skrivit under en protestlista som skickats till Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Men Finansförbundet får stöd av Transport som varslat om sympatiåtgärd. Inga leveranser av kontanta medel kommer att gå till Svea Exchanges elva kontor i Stockholmsområdet, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

- Vi måste hitta alternativa vägar att lösa vår dagliga verksamhet, men det är vi övertygande om att vi kommer att kunna göra, säger Christina Friberg.

- Vi hoppas att Svea Exchange är villigt att ändra sig och erbjuda sina anställda kollektivavtal med samma villkor som en majoritet av de finansanställda har, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, enligt Facebooksidan.