Avtalsrörelsen

Alla fick sparken när de gick till facket

Flera i personalen kontakta facket, däribland kvinnan som var anställd som säljchef för en grupp telefonförsäljare. Foto: TT-Bild

Facket har redan stämt företaget för att säljchefen blev avskedad. Nu stämmer Unionen också arbetsgivaren för de sju telefonsäljarna som kastades ut en vecka senare.

Publicerad

Kränkning av föreningsrätten, anser facket och stämmer kemikalieföretaget. Unionen vill nu att de två målen behandlas som ett i Arbetsdomstolen.

Orsaken till avskedandena tycks vara att de anställda vid det finska kemikalieföretagets stockholmskontor kontaktade facket när de inte fick ut sina löner.

Utöver vad man redan krävt till sig själv och den avskedade säljchefen begär förbundet nu pengar till de avskedade säljarna. Säljarna var provanställda, men hade anledning att förvänta sig att provanställningarna skulle övergå till tillsvidareanställningar.

Därför kräver förbundet ekonomiskt skadestånd till var och en med 45 000 kronor i månaden från dagen efter avskedandet, 6 juni, till dagen för huvudförhandling. Dessutom begär man ett allmänt skadestånd à 200 000 kronor till var och en och 700 000 kronor till sig självt för föreningsrättskränkningen.

Unionen kräver också att de innestående lönerna, som varierar mellan 30 000 kronor och 70 000 kronor, betalas ut.

Mål A 140/15