Nyheter

Anders Tegnell: ”Viktigt att jobba hemifrån”

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Foto: Anders Wiklund/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Foto: Anders Wiklund/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar under måndagens presskonferens på en fråga om hur han ser på att vissa företag låter sin personal återvända till kontoret. – Vi tycker fortfarande att det är viktigt att kunna stanna hemma och jobba, så att man minskar trycket både på arbetsplatserna och på kollektivtrafiken.

Publicerad

Men man kan inte sitta hemma hur länge som helst, säger han. Därför kan man ordna det på ett strukturerat sätt så att inte alla kommer tillbaka på en gång utan att man kommer tillbaka i skift. Samtidigt är det viktigt att inte gå tillbaka för fort, säger Anders Tegnell.

– Det är väldigt viktigt att vi kan upprätthålla den nivå på nära fysiska kontakter som vi har haft, det är det som har varit den framgång vi har haft. Det är därmed ganska farligt att potentiellt öka dem igen. Man bör absolut försöka ligga kvar på den nivå man har gjort, men man kan tänka taktiskt på att fler kan komma tillbaka då och då.

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 35 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Det gör att dödssiffran stiger till 4 694 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 45 133 personer bekräftats smittade i Sverige. Regionerna har börjat provta allt mer, och fångar därmed fler med lindriga fall av covid-19.

TT