Nyheter

Anéa Elfving, ombudsman på Seko

GULDKLOCKAN. Du började jobba på Seko 1995. Först som assistent på kontoret i Sundsvall och sedan 2000 som ombudsman i Gävle och Stockholm. Vad var det som lockade dig till Seko?

Publicerad

– Jag hade jobbat på Telia i 15 år, bland annat som förtroendevald. Att få chansen att arbeta på heltid med något jag känner så starkt för kändes som ett verkligt privilegium. Min drivkraft under alla år har varit tron på den fackliga idén: Tillsammans är vi starka.

Hur har arbetet förändrats under din tid?

– Den stora förändringen är att vi tidigare förhandlade med stora statliga arbetsgivare som visserligen ibland var svåra att förhandla med, men som aldrig ifrågasatte det fackliga uppdraget. Under åren har det blivit fler entreprenörer och småföretag, som man får umgås med på helt andra vis. Det kan gå så långt att de inte ens släpper in oss i byggnaden när vi kommer. Det hände aldrig förr.

Vad är du mest stolt över under dina år på Seko?

– En sak jag minns tydligt är programmet Athena, som vi drog igång i slutet av 1990-talet. Det var ett ledarskapsprogram för förtroendevalda kvinnor, med jämställdhet som förtecken och mentorskap som metod. Sen är det personerna som jag minns starkast. Till exempel när jag vann i tingsrätten och hjälpte en medlem att få ut sin a-kassa, eller den långtidssjukskrivna kvinnan som fick stöd och hjälp att komma vidare och hitta ett nytt jobb där hon kunde känna arbetsglädje.

Vad gör du i dag?

– Jag går i pension. Jag rivstartar med en resa till Madeira i november. Sen tänker jag mig att få mer tid för mitt ideella uppdrag på Arkiv Gävleborg. Jag har också funderingar på att börja släktforska.

Hur känns det att gå i pension?

– Det är jätteskönt. Jag känner att jag har gjort mitt på arbetsmarknaden. Det är en verklig förmån att få gå i tidig pension.

Vad är ditt råd till din efterträdare?

– Håll balansen mellan arbete och privatliv, drunkna inte i jobbet, ta inte med dig jobbet hem, du måste inte vara tillgänglig dygnet runt.