Arbetsdomstolen

Anklagad och avskedad får tillbaka jobbet

Enligt Läkarförbundet blev läkaren efter åtta års prickfri tjänstgöring på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm avskedad utan motivering. Fackförbundet nämner i stämningen att läkaren som varit facklig förtroendeman varit kritisk till vissa beslut av arbetsgivaren under coronakrisen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Enligt Läkarförbundet blev läkaren efter åtta års prickfri tjänstgöring på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm avskedad utan motivering. Fackförbundet nämner i stämningen att läkaren som varit facklig förtroendeman varit kritisk till vissa beslut av arbetsgivaren under coronakrisen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Parterna möttes aldrig i AD. Iställer valde Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm att dra tillbaka avskedet av en läkare som facket tagit strid för efter anklagelser om illojalitet. Läkaren återgår nu till arbetet.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare berättat stämde Läkarförbundet Capio, som driver S:t Görans sjukhus i Stockholm och Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation), för ogiltigt avskedande den 19 augusti. Förbundet krävde också att läkaren ska få tillbaka sin anställning under tiden som stämningen behandlades i AD.

Enligt förbundet blev läkaren efter åtta års prickfri tjänstgöring på Capio S:t Görans sjukhus avskedad utan motivering. Förbundet hävdade att arbetsgivaren motiverat avskedandet med uppgifter från tre kolleger till läkaren. Uppgifterna ska vara så graverande att avsked var den enda utvägen. Kollegerna vill dock vara anonyma.

Läkarförbundet lyfte fram att läkaren varit omtyckt och en uppskattad medarbetare, vilket bland annat tagit sig uttryck i en skrivelse från nästintill samtliga läkare på kliniken där man bad arbetsgivaren utröna vad som verkligen har hänt och försöka hitta en annan lösning.

Enligt stämningsansökan hade läkaren som varit facklig förtroendeman kritiserat vissa beslut av arbetsgivaren under coronakrisen. Arbetsgivaren ska dock ha instämt i att läkaren har en vidsträckt kritikrätt i den rollen och hävdar att avskedandet inte handlar detta.

Den 15 september avskrev Arbetsdomstolen målet eftersom stämningen dragits tillbaka. Capio skriver i ett pressmeddelande:

”Capio S:t Görans Sjukhus och Läkarförbundet har haft en fortsatt dialog om de faktiska omständigheterna och den rättsliga bedömningen av ärendet. Efter denna dialog har Capio S:t Görans Sjukhus omprövat sitt tidigare ställningstagande. Parterna har därför enats om att avskedandet av medarbetaren tas tillbaka och stämningsansökan till Arbetsdomstolen återkallas. Medarbetaren återgår i tjänst den 6 oktober 2020. Arbetsgivaren beklagar den uppkomna situationen. Parterna har fullt förtroende för varandra och ser nu fram emot ett avslut i ärendet samt en god arbetsrelation och dialog framöver.”

”Unik situation”

Till Läkartidningen säger Peter Holm, vd vid Capio S:t Göran:

– Att vi nu tar tillbaka avskedandet, att det här är en unik situation och att vi har den här långa traditionen av öppenhet tycker jag borgar för att det inte ska behöva påverka förtroendet för Capio S:t Görans sjukhus. I medarbetarenkäter bekräftas dessutom att vi generellt har en öppen och bra kultur.

– Vi är väldigt glada över att arbetsgivaren tog sitt förnuft till fånga och att vi kunde nå en lösning som känns bra för alla. Vi vill säga att det lönar sig att ta strid och att det lönar sig att vara med i facket. Stämningen har återkallats eftersom vi fått igenom det vi yrkade på. Vi tycker att Capio har tagit sitt ansvar, och vi ser fram emot att gå vidare och fortsätta arbeta för våra medlemmar på S:t Görans sjukhus, säger Charlotte Söderman, ordförande för läkarföreningen på Capio S:t Göran, till Läkartidningen.