Nyheter

Arbetsgivaralliansen tecknar huvudavtal

ARBETSRÄTT. Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst och PTK har tecknat huvudavtal som kompletterar nya Las.

Publicerad

I avtalet ingår ett nytt omställningsavtal med trygghetsrådet TRS. Det nya avtalet innebär enligt Arbetsgivaralliansen förbättrade möjligheter till kompetensutveckling och nya anställningsskyddsregler.

Arbetsgivaralliansen menar att det nya omställningsavtalet kommer att ge TRS betydligt större möjligheter att ge stöd vid omställning men även under pågående anställning

Arbetsgivaralliansens huvudavtal innebär att medlemmarna kommer att omfattas av samma regler om turordning vid arbetsbrist och uppsägning av personliga skäl som övriga arbetsgivare inom den privata arbetsmarknaden.

Huvudavtalet börjar gälla den 1 oktober 2022

– Genom ett eget huvudavtal är vi med och skapar den nya svenska modellen, kommenterar Maria Liljedahl förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen i ett pressmeddelande.

Organisationen var kritisk till processen med de nya lagarna för arbetsrätt och omställning. I en debattartikel på Lag & Avtal skrev organisationen:

"Arbetsgivaralliansen har inte fått någon reell möjlighet att bidra till den största reformen av arbetsrätten i modern tid. Vi har därmed fråntagits chansen att möta upp de faktiska förändringsbehov gällande anställning och kompetensutveckling som finns på arbetsplatser inom våra kollektivavtalsområden."

Arbetsgivaralliansen är en fristående arbetsgivarorganisation för ideella och idéburna organisationer. Arbetsgivaralliansen organisererar arbetsgivare inom bland annat idrott, kultur, trossamfund, utbildning samt vård och omsorg.