Nyheter
Arbetsgivare ska slippa rehabutreda
Regeringen föreslår att arbetsgivarna efter den 1 juli ska slippa göra rehabiliteringsutredningar för sina långtidssjuka anställda.
Regeringen lämnade igår propositionen "Vissa sjukförsäkringsfrågor m.m. 2006/07:59" till riksdagen. Tanken är att riksdagen därmed ska hinna besluta i frågan före sommaruppehållet. Det är förändringar i Lagen om allmän försäkring som kan börja gälla från den 1 juli i år.
Det mest framträdande förslaget i propositionen är att arbetsgivarnas skyldighet att genomföra rehabiliteringsutredningar avskaffas.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har beskrivit rehabiliteringsutredningarna som rehabprocessens svagaste länk. Dagens system är alltför byråkratiskt och har lett till onödigt långa väntetider, hävdar hon.
Egentligen var arbetsgivarnas skyldighet tänkt att underlätta långtidssjukas återgång i arbete. Men det har visat sig att de flesta arbetsgivare inte lever upp till skyldigheten. En annan svag länk i rehabkedjan är Försäkringskassan, som inte hunnit ta tag i de rehabiliteringsutredningar som arbetsgivare skickat in.
I propositionen avskaffas också tidsgränserna för när Försäkringskassan ska samla till så kallat avstämningsmöte med läkare, arbetsgivare och den sjukskrivne. Även arbetstagarens rätt att själv begära en rehabiliteringsutredning tas bort. Mattias Lundbäck, politiskt sakkunnig vid socialdepartementet, är inte orolig för att de här förändringarna ännu mer ska förlänga de långa sjukfallen.
- Nej det är jag inte rädd för, åtminstone inte på lång sikt.
Mattias Lundbäck säger att departementet arbetar med en mängd förslag som ska förstärka rehabprocessen. Ambitionen är att snabba upp processen och skapa möjligheter för återgång i arbete. Däremot kvarstår arbetsgivarens ansvar så som det uttrycks i arbetsmiljölagen och lagen om anställningsskydd oförändrat. Det är alltjämt arbetsgivarens ansvar att omplacera om det är nödvändigt samt att se till att arbetsplatsen är anpassad för en effektiv rehabilitering.
Arbetsgivaren kommer också att vara skyldig att efter samråd med den berörda personen lämna de upplysningar till Försäkringskassan som behövs för att behovet av rehabilitering snarast ska kunna klarläggas.
LO underkänner förändringen.
- Förslaget är illa genomtänkt och motverkar regeringens eget syfte att få fler personer i arbete. Samhällskostnaderna kommer att öka, arbetsgivarnas administrativa börda minskar inte och för individen försämras möjligheterna att komma tillbaka till arbetslivet, säger LOs andre vice ordförande Ulla Lindqvist.