Avtalsrörelsen

Årets avtalsrörelse skjuts upp

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (till vänster) och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Fredrik Sandberg/TT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (till vänster) och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Fredrik Sandberg/TT

(Uppdaterad) Årets stora lönerörelse skjuts fram på grund av coronakaoset. Facken och arbetsgivarna inom industrin har enats om att återuppta förhandlingarna i höst. Även LO och Svenskt Näringsliv skjuter på lönerörelsen.

Publicerad

Budskapet från LO och Svenskt Näringsliv är att man rekommenderar samtliga arbetsgivare att förlänga avtalen till den 31 oktober. Läget är allvarligt, betonar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det går inte att jämföra med de kriser vi tidigare sett historiskt. Den här gången är det en utompåverkan från coronaviruset, säger Thorwaldsson.

TT: Har LO och Svenskt Näringsliv någonsin varit så här överens?

– Jag tror faktiskt inte att vi någonsin har varit så överens som vi har varit den här veckan. Det visar på något sätt styrkan i den svenska modellen, säger Thorwaldsson.

Och om hösten säger han så här:

– Förhoppningsvis är vi då fiender och bråkar som attan om löneutrymmet.

Viktigt ta ansvar

Läget är mycket, mycket allvarligt, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– I det här svåra läget är det viktigt att vi har parter som tar ansvar, säger han och uppger att nästan ingen sektor är oberörd.

– Allt fler drabbas och det går med oerhörd hastighet.

På en pressträff fick LO och Svenskt Näringsliv frågan kring retroaktivitet när det gäller löneökningar.

– Vi har ingen åsikt om det i dag. Det är omöjligt för oss att överblicka perioden fram till den 31 oktober, säger Jan-Olof Jacke.

Hur länge man klarar en sådan här situation är också svårt att ge ett svar på.

– Med den hastighet vi ser hur saker och ting förvärras så är konsekvenserna allvarliga. Ingen kan bedöma hur lång tid vi klarar det här. Vi är glada att vi har starka statsfinanser, säger Jacke.

Skjuter upp

I torsdags föreslog medlarna i industrin att skjuta upp förhandlingarna. Under fredagen sade parterna ja till det.

De kollektivavtal inom industrin som är på väg att löpa ut förlängs till den 31 oktober 2020, enligt facken inom industrin.

"Industrins parter utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer att utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad", skriver facken i ett pressmeddelande.

"I det pressade läge som vi befinner oss i så är vi överens om att frysa förhandlingarna och återuppta dem i höst igen. Vi måste nu lägga allt vårt fokus på att rädda jobben och ta ansvar för svensk lönebildning", säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin i en kommentar.

Bland facken inom industrin ingår IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livsmedelsarbetareförbundet och GS-facket.