Avtalsrörelsen

Avblåsta strejker på tre av Seko:s avtalsområden

Det blev ingen strejk på någon av Seko:s tre avtalsområden. Almega Spårtrafikföretagen och Seko och ST godtog i går kväll medlarnas bud.<br>-Efter Seko:s och Kommunals hot mot trafiken, som riskerade att allvarligt drabba tredje man, har nu spårtrafikföretagen tagit sitt ansvar och gått SEKO till mötes på flera områden, säger Almegas vd Jonas Milton, i ett uttalande.

Publicerad

Det nya avtalet mellan Almega Spårtrafikföretagen, Seko och ST gäller från och med den 1 april i år till och med den sista mars 2016. Det ger en uppräkning av lönerna med 6,8 procent på tre år. Medlarna får i det nya avtalet ersättning för föräldraledighet upp till sex trettiodagarsperioder, en gemensam grupp som ska titta på problemen med hot, våld och ensamarbete ha tillsatts. En annan ska anpassa villkoren i kollektivavtalet inom områden som person- godstrafik, tunnelbana och underhåll.

Seko svarade även ja på medlarnas bud i telecom-konflikten. Där fick förbundet igenom sina krav om regler i det centrala avtalet som garanterar löneökningar, en så kallad stupstock.

-Det gäller om man inte kommer överens i de lokala löneförhandlingarna, säger Seko:s förbundsordförande Janne Rudén, i ett uttalande.

Förbundet hade även krävt att arbetsgivarna inte skulle kunna diskriminera medlemmar med kortare anställningstid än tre månader. Den regeln är från den 1 april 2014 inte längre kvar i avtalet.

På serviceentreprenadområdet har Fastighetsanställdas förbund och Seko tecknat ett nytt kollektivavtal med Almega Tjänsteförbunden på avtalsområde Almega Serviceentreprenad. Det avtalet börjar gälla från och med 1 juni i år och ger 1 700 kronor under de kommande 36 månaderna.