Nyheter

Avtalsrörelsen: Byggavtalet ger Måleriföretagen hopp om fred

AVTALSRÖRELSEN. Målareförbundets medlemmar strejkar. Foto: TT-Bild
Björn Hellman, vd för Måleriföretagen.

Målarkonflikten utökas på fredag morgon, den 22 april klockan 05.00. Då träder fackets utökade strejkvarsel i kraft och också Måleriföretagens varsel om spegellockout.

Publicerad

Spegellockouten ska ses som en neutralitetsåtgärd för de företag som redan omfattas av de varsel Svenska Målareförbundet har lagt. Det skrev Måleriföretagen i sitt varsel som skickades till facket och till Medlingsinstitutet den 13 april.

Lockouten är riktad mot de medlemmar i Målareförbundet som arbetar på de 19 företag och arbetsplatser som förbundet har varslat om strejk från just den 22 april.

Målareförbundet skriver på sin webb att det naturligtvis inte har något att invända mot att arbetsgivare använder den i Sverige grundlagsskyddade rätten för både fack och arbetsgivare att vidta stridsåtgärder i syfte att teckna kollektivavtal.

Förbundet ser dock varslet som en upptrappning av konflikten.
I går, på måndagen, välkomnade Måleriföretagen det nya byggavtalet i ett pressmeddelande:

- Vi hoppas givetvis att gårdagens framgång med byggavtalet ska ge oss en välbehövlig skjuts i förhandlingarna inom måleri, säger vd Björn Hellman i meddelandet.

På tisdagen varslade Elektrikerförbundet, Byggnads, Fastighets och Seko om sympatiåtgärder. Varslen träder i kraft den 29 april.

- Vi stödjer Målarna i striden mot Måleriföretagens angrepp på deras lönesystem bland annat, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin en timme efter att sympativarslet har lämnats.