Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Städstrejk hotar

Städarna får 590 kronor mer i månaden och avtalets lägstalön höjs med samma summa. Avtalet gäller från den 1 juni i år till sista maj nästa år. Foto: TT-Bild
Städarna får 590 kronor mer i månaden och avtalets lägstalön höjs med samma summa. Avtalet gäller från den 1 juni i år till sista maj nästa år. Foto: TT-Bild

6F-förbunden Fastighets och Seko tar strid för städarnas anställningsvillkor och löner.

Publicerad

Den 15 juni strejkar städarna vid sex företag på tolv ställen om inte medlarna lyckas ena parterna innan dess.

Fastighets och Seko samförhandlar om avtalet med Almega Städföretagen. Avtalet löpte ut den 31 maj. I går beslutade facken att säga upp det och att varsla om blockad och strejk. Blockaden gäller hela avtalsområdet där Seko har några hundra medlemmar och Fastighets 26 000.

- Det är vårt största avtalsområde, säger ordförande Magnus Pettersson till Lag & Avtal.

Varför varslar ni?

- Vi står långt ifrån varandra både i lönenivåfrågan och när det gäller allmänna villkor.

Vad kräver ni som inte motparten kan gå med på?

- Vi vill ha begränsning av möjligheten att hyvla. Och vi kräver 590 kronor mer i månaden i löneökningar alternativt 2,2 procent, säger Magnus Pettersson.

"Städarna varslar om strejk för att spräcka märket" är rubriken på Almega Städföretagens pressmeddelande. Är ni ute efter att spräcka märket?

- Nej. 590 kronor är ju det märke som Handels satte och som godtogs av både LO och Svenskt Näringsliv, säger Magnus Pettersson.

Varslet gäller blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning på hela serviceentreprenadområdet och strejk vid sex företag på tolv platser från och med onsdagen den 15 juni.

Malte Eriksson och Sture Nordh är utsedda att medla mellan parterna. (Malte Eriksson var tidigare ordförande i Grafiska fackförbundet och Sture Nordh var tidigare ordförande för TCO.)

Förhandlingschef Marcus Lindström säger i Almega Städföretagens pressmeddelande:

- Nu får medlarna titta på det här och vår förhoppning är att det blir en uppgörelse, som inte spräcker märket för årets avtalsrörelse, innan strejken bryter ut den 15 juni.